Ora de Vârf | Vlad Țurcanu: Condițiile PPDA pentru a susține candidatul socialiștilor la șefia parlamentului ar putea face imposibil votul comun ACUM-PSRM

  • 06 Iunie 2019 18:10
0%
00:00:00
00:00:00

Garanțiile cerute de Platforma Demnitate și Adevăr pentru a vota un reprezentant al Partidului Socialiștilor în fruntea Parlamentului ar putea face imposibilă crearea unei majorități parlamentare dintre Blocul ACUM și socialiști, susține comentatorul politic Vlad Țurcanu în cadrul emisiunii ”Ora de vârf” de la Radio Chișinău.

Totodată, și Curtea Constituțională, care rămâne subordonată PD, și care nu este menționată în condițiile înaintate astăzi de PPDA, ar putea interveni pentru a le oferi mai mult timp democraților, ca să-i convingă pe socialiști să creeze o majoritate împreună, a opinat Vlad Țurcanu.

”Dacă ne referim la una dintre aceste condiții, cea referitoare la integritatea candidatului la funcția de președinte al parlamentului, ne dăm seama că este vorba despre o judecată de valoare. Cine decide dacă Zinaida Greceanîi este un candidat integru sau nu? Asemenea formulări ar putea să fie folosite de socialiști ca pretext pentru a respinge din start orice cooperare dintre PSRM și Blocul ACUM”

Dacă mă întrebați pe mine, vă pot spune că nu. Pentru că Zinaida Greceanîi a amenințat populația R.Moldova că le împușcă copii, în timpul protestelor din aprilie 2009.

Dar hai să le luăm pe rând. Dacă am admite că Igor Dodon la aroganța pe care o emană pe teritoriul R.Moldova, pentru că știm că se face cuminte ca un mielușel când ajunge la Moscova, ar accepta asemenea condiții să promulge imediat acest pachet de legi. Cel mai probabil el va cere să le studieze, argumentând cu faptul că nimeni nu-i poate cere așa ceva.

Să admitem totuși că se îndeplinesc toate aceste condiții. Nu s-a spus nimic în declarația liderilor PPDA de Curtea Constituțională, iar CC rămâne în picioare pentru a fi în slujba Partidului Democrat. Să ne amintim că printre judecătorii Curții Constituționale sunt practic toți oameni ai PD.

E de așteptat ca CC să intervină, și nu numai în această privință, dar cum spuneam și anterior, cineva vrea să epuizeze toate căile înainte ca să expire termenul limită, constituțional,  pentru crearea unei majorități parlamentare, să vină Curtea Constituțională și să spună că mai sunt trei săptămâni pe care le-ar putea eventual folosi PD pentru a iniția negocieri cu PSRM.

În momentul de față nu avem nicio certitudine cu privire la modul în care se vor lua deciziile politice importante în Parlament”, a menționat Vlad Țurcanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău