Vlad Țurcanu: Autoritățile generează fenomenul corupției, iar focarul se află la vârfuri (Ora de Vârf)

  • 21 Februarie 2018 21:44
Vlad Țurcanu: Autoritățile generează fenomenul corupției, iar focarul se află la vârfuri (Ora de Vârf)

Raportul Transparency International privind corupția arată clar că răul vine de sus, subliniază comentatorul politic Vlad Țurcanu, referindu-se la Indicele Percepției Corupției în Republica Moldova.

Fostul consilier prezidențial a atenționat, în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău, că Republica Moldova se confruntă cu o lipsă de credibilitate pentru investitori, precum și pentru partenerii europeni.

„Nu e nimic nou din ce prezintă această organizație internațională de renume, însă, puse laolaltă, într-un șir deprimant, elementele care conduc către o asemenea concluzie constituie un rechizitoriu impresionant. Abordarea este, de asemenea, grăitoare. În timp ce acasă drept țapi ispășitori sunt scoși medici, funcționari mărunți, șefi de societăți comerciale care nu-și plătesc taxele, profesori, Transparency International spune apăsat că focarul corupției se află la vârfuri. Că autoritățile nu încearcă să limiteze proporțiile fenomenului, ci, dimpotrivă, autoritățile însele generează acest fenomen. Peste toate, însă, există lipsa de progrese în investigarea furtului miliardului, frauda bancară de acum trei ani”, spune Vlad Țurcanu.

Totodată, el atenționează și asupra faptului că sunt persecutați activiștii civici, avertizorii de integritate, avocații și judecătorii, iar procesele judiciare de rezonanță s-au desfășurat cu ușile închise. De asemenea, constată analistul politic, s-a amplificat practica inițierii dosarelor politice contra oponenților la nivel local.

„Autoritățile sunt puse într-o poziție incomodă, pentru că aceste fapte nu se pot contesta, provenind de la organizații și structuri internaționale pe care nu le poți înfrunta așa cum procedează cu liderii de opoziție, pe care îi atacă personal și încearcă să-i denigreze pentru a muta atenția publică de la problemă la persoană”, observă el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău