Vlad Țurcanu: Afirmația lui Andrian Candu cu privire la UE este o acțiune de ordin politic (Ora de Vârf)

  • 06 Iulie 2017 16:38
Vlad Țurcanu: Afirmația lui Andrian Candu cu privire la UE este o acțiune de ordin politic (Ora de Vârf)

Declarația comună prin care Georgia, Ucraina și R. Moldova cer Parlamentului European sprijin politic pentru aspirațiile lor de aderare, înainte de summit-ul Parteneriatului Estic, este o acțiune diplomatică concertată a celor trei state, consideră analistul politic Vlad Țurcanu.

Totodată, modul în care președintele Parlamentului Andrian Candu a prezentat această acțiune, afirmând că cererea de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană va fi depusă chiar înainte de alegerile parlamentare din 2018, subliniază caracterul politic al acestei acțiuni, potrivit analistului.

În condițiile unei lipse de progrese în ceea ce privește reformele, a problemelor din domeniul justiției și al furtului miliardului, o cerere de aderare la UE, venită din partea Republicii Moldova, ar putea fi înțeleasă ca o glumă de unii europarlamentari mai virulenți împotriva guvernării de la Chișinău, a declarat Vlad Țurcanu în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău.

„E o acțiune de ordin politic în Republica Moldova, cu dedicație în special pentru publicul intern, înainte de alegerile parlamentare, PD dorind să sublinieze caracterul pro-european al acestei formațiuni politice, după ce a fost, în ultima vreme, contestată această formațiune politică din cauza relației pe care și-a cultivat-o nu în cei mai buni termeni cu UE. Singurul detaliu realist este cel al coordonării unor acțiuni dintre Georgia, Republica Moldova și Ucraina”.

Fostul consilier prezidențial Vlad Țurcanu a amintit că autoritățile moldovene și-au mai anunțat, în 2014, intenția de a depune o cerere de aderare la Uniunea Europeană. Atunci președintele Nicolae Timofti a fost sfătuit să nu se grăbească cu o astfel de cerere, în primul rând, pentru că trecuse puțin timp de la semnarea Acordului de Asociere, dar și pentru că o cerere de aderare respinsă de Uniunea Europeană ar fi un semnal cât se poate de negativ.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:6,2 m/s
Wed
19
Thu
21
Fri
22
Sat
20
Sun
20

Curs oficial BNM 14 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4080 0.0141
USD 17.1276 -0.0436
RON 4.0068 0.0015
UAH 0.6320 -0.0048
RUB 0.2417 0.0002
Arhivă Radio Chișinău