Vlad Țurcanu: Afirmația lui Andrian Candu cu privire la UE este o acțiune de ordin politic (Ora de Vârf)

  • 06 Iulie 2017 16:38
Vlad Țurcanu: Afirmația lui Andrian Candu cu privire la UE este o acțiune de ordin politic (Ora de Vârf)

Declarația comună prin care Georgia, Ucraina și R. Moldova cer Parlamentului European sprijin politic pentru aspirațiile lor de aderare, înainte de summit-ul Parteneriatului Estic, este o acțiune diplomatică concertată a celor trei state, consideră analistul politic Vlad Țurcanu.

Totodată, modul în care președintele Parlamentului Andrian Candu a prezentat această acțiune, afirmând că cererea de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană va fi depusă chiar înainte de alegerile parlamentare din 2018, subliniază caracterul politic al acestei acțiuni, potrivit analistului.

În condițiile unei lipse de progrese în ceea ce privește reformele, a problemelor din domeniul justiției și al furtului miliardului, o cerere de aderare la UE, venită din partea Republicii Moldova, ar putea fi înțeleasă ca o glumă de unii europarlamentari mai virulenți împotriva guvernării de la Chișinău, a declarat Vlad Țurcanu în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău.

„E o acțiune de ordin politic în Republica Moldova, cu dedicație în special pentru publicul intern, înainte de alegerile parlamentare, PD dorind să sublinieze caracterul pro-european al acestei formațiuni politice, după ce a fost, în ultima vreme, contestată această formațiune politică din cauza relației pe care și-a cultivat-o nu în cei mai buni termeni cu UE. Singurul detaliu realist este cel al coordonării unor acțiuni dintre Georgia, Republica Moldova și Ucraina”.

Fostul consilier prezidențial Vlad Țurcanu a amintit că autoritățile moldovene și-au mai anunțat, în 2014, intenția de a depune o cerere de aderare la Uniunea Europeană. Atunci președintele Nicolae Timofti a fost sfătuit să nu se grăbească cu o astfel de cerere, în primul rând, pentru că trecuse puțin timp de la semnarea Acordului de Asociere, dar și pentru că o cerere de aderare respinsă de Uniunea Europeană ar fi un semnal cât se poate de negativ.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău