Vlad Țurcanu: „De data aceasta, deputații se vor gândi de două ori dacă să ridice sau nu mâna, pentru că e în joc viitorul lor politic”

  • 24 Martie 2021 12:50
Vlad Țurcanu: „De data aceasta, deputații se vor gândi de două ori dacă să ridice sau nu mâna, pentru că e în joc viitorul lor politic”

La prezentarea programului și a echipei guvernamentale a lui Igor Grosu, deputații se vor gândi de două ori dacă să ridice sau nu mâna, pentru că e în joc viitorul lor politic. Cel mai probabil partidele mici vor vota acest guvern, pentru a se menține în Legislativ, opinează comentatorul politic Vlad Țurcanu, într-un interviu pentru Radio Chișinău. Incertă este poziția socialiștilor, care ar putea să fie tentați și ei să voteze acest guvern, doar pentru a-l da jos peste câteva luni. Această componență a cabinetului de miniștri, ca și cea de data trecută, e făcută pentru a pica testul, nu pentru a da un guvern, mai observă comentatorul în interviul realizat de Cristina Popușoi:

  1. Ce credeți că vor face deputații la ședința Parlamentului de învestire a Guvernului, în funcție de interesele lor de partid?

Partidele politice din Parlament, altele decât PAS, vor fi puse în situația să aleagă între un guvern care nu le reprezintă și viitorul lor în Parlament. În felul acesta se pune problema, cred. Care din ele vor avea curajul să se avânte în alegeri anticipate vor vota împotriva cabinetului propus de domnul Grosu. În mod normal, ar trebui să primeze calculul politic, mai ales în cazul partidelor mici sau al acelor cioturi care au derivat din PD, care se numesc PD, Pro Moldova, pentru Moldova. Acestea nu prea ar avea șanse să se regăsească în viitorul Parlament. De ce ar trebui accepte acești deputați să plece acasă nesiliți de nimeni, să-și taie craca de sub picioare? Acesta este și cazul Platformei DA, care, deși are câțiva deputați valoroși, liderul lor se pare că i-a tras înapoi. Prestația sa publică din ultimii doi ani a fost mai degrabă nemulțumitoare, oricât ar încerca Platforma DA să dea vina pe comportamentul individualist al foștilor parteneri din PAS. În ceea ce îi privește pe socialiști, pentru că rolul lor va fi important la ședința respectivă, cred că e foarte tentant pentru ei opțiunea de a vota pentru Cabinetul de miniștri al lui Grosu, ca pe urmă, în 2-3 luni, să-l demită și să revină socialiștii în cărți, să preia inițiativa în fața Maiei Sandu, inițiativă de care s-au lipsit din cauza acelui artificiu folosit de fosta lor candidată Mariana Durleșteanu. Dar nu știu în ce măsură electoratul PSRM va aprecia o asemenea decizie. În definitiv, e posibil ca PAS să nu voteze pentru liderul său din Parlament, Igor Grosu, pentru a provoca alegeri parlamentare anticipate, care reprezintă, din punctul meu de vedere, o prioritate absolută pentru PAS și pentru Maia Sandu. În condițiile unei neîncrederi totale între PSRM și PAS, fiecare tabără va face ce e mai bine pentru sine.

  1. Care sunt șansele acestui Guvern al lui Igor Grosu în Parlament, comparativ cu garnitura guvernamentală anterioară formată de Natalia Gavrilița?

Este o diferență esențială între situația de la prezentarea în plen a Nataliei Gavrilița și situația de acum. Dacă nu se votează guvernul Grosu, atunci președintele Maia Sandu poate cere dizolvarea parlamentului, ceea ce nu era cazul atunci. Așa că de data aceasta, deputații se vor gândi de două ori dacă să ridice sau nu mâna, pentru că e în joc viitorul lor politic, al multora dintre ei. Avem mulți deputați care au intrat în Parlament în anumite circumstanțe, acum ar avea mai puține șanse. Gândul la soarta lor personală va cântări foarte mult în decizia lor de a vota sau nu cu dl Grosu.

  1. În declarațiile și în programul de guvernare propus de Igor Grosu, observăm că alegerile anticipate nu sunt prima prioritate. Înseamnă oare această că guvernul lui se pregătește să guverneze mai multă vreme, dacă va fi votat?

Cred că pur și simplu cei de la PAS au devenit mai prudenți, după ce socialiștii au reclamat poziția ciudată a celor de la PAS în timpul încercării Nataliei Gavrilița de a obține un vot de încredere. După ce și-au învățat lecția, cei de la PAS au devenit mai cumpătați în declarații, respectiv se prezintă în parlament dl Grosu pentru a obține un vot de încredere, nu pentru a pica acest test. Ar trebui să privim cu destulă reticență declarațiile politice. Cu privire la toată această situație înțelegem că PAS dorește să-și formeze echipa, să o prezinte publicului, dacă vor fi anticipate această garnitură ar putea să suporte modificări substanțiale și programul, de asemenea, nu e exclus. Până la urmă această componență este o componență de partid. De aceasta, este discutabilă și componența și programul. Componența este și contestată de ceilalți competitori politici.

Din câte se vede, Maia Sandu mizează pe oameni din cercul ei apropiat, ea pune mai mult preț de unitatea echipei decât pe reprezentativitatea politică și socială a acesteia. Această componență, ca și data trecută, e făcută pentru a pica testul, nu pentru a da un guvern. Sper, să fiu contrazis, la vot de către deputați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
4
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
7
Arhivă Radio Chișinău