Vlad Țurcanu: „Cu Radio Chișinău au venit în Republica Moldova standardele și tradițiile pe care le înglobează în sine Radio România”

  • 29 Noiembrie 2021 11:30
0%
00:00:00
00:00:00

Vlad Țurcanu, în 2011 redactor șef programe la Radio Chișinău

 Radio Chișinău: Acum 10 ani se relansa Radio Chișinău. Ce importanță și ce impact a avut revenirea, de fapt, a Radio România în spațiul informațional din Republica Moldova, după o absență de 71 de ani?

Vlad Țurcanu: Din perspectiva mai multor profesioniști, era o revenire așteptată de multă vreme, încă din anii’90, când au reînceput conexiunile dintre oamenii de radio din București, Iași, pe de o parte, și de la Chișinău, pe de altă parte. Apariția Radio Chișinău a fost o încununare a acestor relații pe ambele sensuri, pentru că împreună cu Radio Chișinău au venit în Republica Moldova standardele și tradițiile pe care le înglobează în sine Radio România. Oamenii care au condus Radio Chișinău la acea vreme, Marian Voicu și Cătălin Gomboș, ne-au transmis aceste standarde pe care noi le-am preluat cu o deosebită însuflețire.

A fost un eveniment și politic, și cultural, și mai ales civilizațional, din punctul meu de vedere, pentru că prezența Radio România în audiovizualul moldovenesc a fost și rămâne o prezență distinct europeană, în primul rând. Pentru că este vorba despre un cult al artistismului, al informației echilibrate și al unei culturi din care facem parte și, cu atât mai mult, a fost entuziasmul și al nostru, și al ascultătorilor care ne-au urmărit.

Radio Chișinău: Dacă vă mai amintiți, dle Vlad Țurcanu, ce sentimente ați trăit acum 10 ani, când s-a spus pentru prima oară: „Aici Radio Chișinău”?

Vlad Țurcanu: Aș zice că era o efervescență în momentul în care ne-am afirmat ca Radio România Chișinău, după ce, vreme de câteva luni mai înainte, am funcționat ca Radio Arena. Ne-am perfecționat înainte de a ne lansa. Am lucrat și „la perete”, adică făceam emisiuni, știri, jurnale de știri pe care nu le difuzam, ci le analizam în redacție, în felul acesta încercând să ne constituim și ca echipă. Vreau să vă spun că standardele erau foarte ridicate și unii dintre cei care au fost de la început nu au rezistat și au plecat în primele zile, pentru că au înțeles că ritmul și standardele sunt foarte înalte. Trebuie să vă spun că nici nouă nu ne-a fost ușor pentru că am avut zile în care am crezut că nu rezistăm tempoului în care am început să lucrăm, pe care ni l-am asumat și căruia a trebuie să-i facem față. Iar când s-a produs evenimentul, pe 1 decembrie 2011, atunci eram pregătiți pentru așa ceva și nu am putut decât să constatăm că apariția noastră a fost una așteptată, pentru că ieșeam în fața publicului ca o echipă închegată care știa ce are de făcut și care trebuia să ofere publicului acest produs radiofonic care a completat spațiul nostru audiovizual de o manieră așteptată de foarte multă vreme.

Radio Chișinău: A reușit Radio Chișinău, pe parcursul primului deceniu de activitate, să devină o voce distinctă în peisajul media din R. Moldova?

Vlad Țurcanu: Nu în măsura în care aș fi eu mulțumit, deși trebuie să vă spun că am cunoștințe care nu-și imaginează existența lor fără știrile de la Radio Chișinău și mai ales fără emisiunile explicative pe care le ascultă și care sunt realizate de o manieră ce diferă de cea care se practică la televiziunile comerciale și mai ales în condițiile în care celelalte posturi de radio mai mult tac sau transmit muzică. Asta e diferența majoră dintre Radio România Chișinău și celelalte posturi care sunt pe FM.

Mi-aș fi dorit, poate, mai mult ca Radio Chișinău să se extindă pe zona multimedia, să fie mai prezent în zona virtuală pentru că acolo crește audiența și o instituție mediatică trebuie să se găsească acolo unde este mai mult public.

Radio Chișinău: Cum ar putea să evolueze Radio Chișinău în următorul deceniu?

Vlad Țurcanu: E foarte important să vedem cum se leagă lucrurile între cele două maluri ale Prutului pe dimensiune politică, economică și culturală, și de aici va decurge, probabil, și viitorul Radio Chișinău.

Radio Chișinău: Vă mulțumim pentru interviu și vă dorim la mulți ani alături de Radio Chișinău.

Vlad Țurcanu: La mulți ani Radio România, la mulți ani Radio Chișinău.

Interviu realizat de Eugen Urușciuc 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău