Vlad Gribincea: ''Nu poți să ai o justiție rapidă și foarte calitativă. Dacă vrem să avem calitate trebuie să dăm șansă judecătorilor să ne dea calitate''

  • 07 Octombrie 2019 17:04
Vlad Gribincea: ''Nu poți să ai o justiție rapidă și foarte calitativă. Dacă vrem să avem calitate trebuie să dăm șansă judecătorilor să ne dea calitate''

Cu puțini judecători și mulți procurori, în Rep. Moldova justiția se face cu viteză impresionantă, însă de calitate contestabilă. La această concluzie au ajuns experții Centrului de Resurse Juridice din Moldova care au făcut o analiză comparativă a actului justiției din țara noastră și din 45 de țări membre ale Consiliului Europei, relatează Radio Chișinău.

Datele prezentate în studiu, arată că în Rep. Moldova la 100 de mii de locuitori revin în medie 14 judecători, în timp ce în țările membre ale Consiliul Europei, acest raport este de 21 de judecători. În același timp, numărul cauzelor examinate de judecătorii moldoveni este cu cel puțin 30 la sută mai mic decât media țărilor membre ale Consiliului Europei.

Analiza mai relevă că, în medie, cauzele în Republica Moldova se examinează de aproape trei ori mai rapid decât în celelalte țări care fac parte din Consiliul Europei – 259 de zile față de 735 de zile. Potrivit președintelui Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vlad Gribincea, acest lucru influențează negativ calitatea actului justiției, fapt confirmat de numărul mare de condamnări ale Republicii Moldova la CEDO.

''Justiția din Republica Moldova este campioană. După Azerbaidjan noi suntem cei mai rapizi. Dar, bineînțeles, că grabă, se spune în popor, strică treaba. Există un preț pe care îl plătim pentru aceasta, și anume calitatea. Nu poți să ai o justiție rapidă și foarte calitativă. Dacă vrem să avem calitate trebuie să dăm șansă judecătorilor să ne dea calitate'', a spus Vlad Gribincea.

Magistrata Livia Mitrofan de la Judecătoria Chișinău, sediu Centru, susține că judecătorii sunt impuși de legislație să examineze rapid dosarele.

''Într-adevăr, la noi justiția se face foarte repede. Curtea Europeană nu a constatat încălcări de termenul rezonabil la etapa de examinare a cauzei, dar acest lucru se efectuează din cauza că noi avem foarte mulți termeni stabiliți legal în care judecătorul trebuie să examineze o cauză. Nerespectarea acestor termeni atrage răspundere disciplinară. De aceea judecătorii sunt impuși să examineze cauzele mai repede'', a precizat Livia Mitrofan.

Fosta judecătoare de la Curtea Supremă de Justiție, Tatiana Răducanu, îi recomandă Ministerului Justiției să elaboreze o inițiativă legislativă de modificare a termenelor de examinare a dosarelor.

''O justiție bună nu poate să fie repede. Numește dosarul și peste două, trei luni, dar când ai numit, ai ascultat toate părțile, ai examinat și ai pronunțat hotărârea motivată. Prin aceasta noi vom putea schimba și vom avea o stimă față de justiție'', a precizat Tatiana Răducanu.

Autorii analizei au mai constatat că cei mai mulți bani alocați sectorului justiției în anul 2018 au fost alocați pentru creșterea salariilor judecătorilor și procurorilor. Deși salariile au fost majorate esențial, în 2018 judecătorii și procurorii la început de carieră primeau de trei ori mai puțin decât salariul mediu în țările Consiliului Europei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
4,96
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
5
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău