Vlad Filat cere să fie judecat public

  • 20 Mai 2016 16:57
Vlad Filat cere să fie judecat public

Ex-premierul Vlad Filat face un apel către societatea civilă și instituțiile europene să ceară ca procesele sale de judecată să aibă loc în mod public.

Apelul a fost publicat într-un mesaj pe contul său de facebook, citat de IPN.

„Cu doua săptămâni mai devreme, mandatul de arest pe numele meu a fost prelungit cu încă 30 de zile: cu aceleași motive irelevante, ne-probante, dar anunțate cu mult fast de procuror într-o ședință cu ușile închise, într-un „proces”, care este de fapt un linșaj politic, nimic mai mult. Se vorbește că sunt probe. Dacă sunt, de ce nu să nu le vadă și să le audă cetățenii?”, scrie Vlad Filat în mesaj.

Politicianul se întreabă de ce procurorul refuză să accepte ca procesul să fie public. „Motivul este unul foarte simplu: caracterul public al ședinței ar arăta oamenilor ce s-a întâmplat de fapt în sistemul bancar și cine sunt adevărații eroi. Se tot vorbește despre faptul că eu influențez ancheta, fiind izolat total, fără un proces public, fără acces la presă, neavând absolut niciun instrument. Cum și cu ce să influențez? Toți martorii acuzării au fost deja audiați în fața judecătorilor. Pe cine și ce aș mai putea eu influența? Totodată, un detaliu foarte important, aproape toți martorii acuzării au calitate procesuală fie în alte dosare, fie în dosare similare, instrumentate de procuror. Toți pot fi șantajați de acuzare”, se specifică în mesaj.

Vlad Filat roagă societatea civilă și instituțiile europene să ceară proces public. „Cereți acest lucru. Nu pentru mine. Mie deja mi se sugerează că sentința este deja dictată. Oamenii însă au dreptul să cunoască ce se întâmplă în acest „spectacol regizat”. Mai ales ca sunt multe detalii importante despre care nu se vorbește în fața presei, iar eu sunt bruscat de mascați înarmați ca să nu reușesc să spun vreun cuvânt”, scrie în mesajul fostului premier.

Politicianul spune că Banca de Economii reprezintă cea mai mare problemă în „jaful secolului”, dar din suma de 13,5 miliarde de lei, aproximativ 6 miliarde s-au dus la BEM, diferența – a ajuns la Banca Socială și UNIBANK. „Bănci private și cu oameni care au acționat în aceste bănci și instituții ale statului care nu și-au făcut datoria ca să nu permită acest jaf. Nu se vorbește și nu se face nimic în acest furt. De ce? Pentru că cei care investighează jaful nu au niciun interes să afle adevărul”, scrie în mesaj.

Potrivit ex-premierului, ideea de a lua credit de la BEM a fost ca să nu piardă deponenții. „Vedeți, vă rog structura plăților. O să regăsiți că cea mai mare sumă a mers către bănci și alte categorii de beneficiari. Cu toate că este stabilit din prin lege că acționarii și persoanele afiliate acționarilor nu pot fi plătiți din acel credit. Vedeți că acționarul VneșeconomBank a primit 50 de milioane de dolari. Sper că raportul Krol 2 va fi făcut public, ca să se știe ce s-a întâmplat cu adevărat și nu de la cei care au participat la furt”, a încheiat Vlad Filat.

Ex-premierul Vlad Filat a fost lipsit de imunitate parlamentară și reținut pe 15 octombrie 2015. Acesta este învinuit de trafic de influență și corupere pasivă și riscă de la 7 până la 15 ani de închisoare, cu privarea dreptului de a deține anumite funcții publice. Vlad Filat pledează nevinovat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău