Vlad Filat: Exportul de vinuri îmbuteliate pe piața rusă va fi liberalizat

  • 08 Iulie 2013 16:31
Vlad Filat: Exportul de vinuri îmbuteliate pe piața rusă va fi liberalizat

Exportul de vinuri îmbuteliate pe piața rusă va fi liberalizat, a anunțat miercuri, 2 mai, în cadrul unei ședințe cu vinificatorii premierul Vlad Filat.

În prezent, exportul se efectuează prin intermediul a două terminale vamale în Rusia. De asemenea, premierul a anunțat că ar putea fi liberalizat și exportul vinurilor în vrac, subliniind însă că este necesar un control strict al calității.

Premierul a declarat că decizia de liberalizare a exportului de vinuri îmbuteliate a fost luată în urma mai multor negocieri cu partea rusă și urmează să fie aplicată în cel mai scurt timp. Vinul va putea fi exportat prin toate punctele vamale, nu doar prin cele două prin care era exportat până acum. Vlad Filat a mai declarat că s-a discutat și despre mărirea numărului de companii care au dreptul să exporte vin în Rusia.

Ministrul agriculturii Vasile Bumacov a declarat că, în cazul în care  exportul de vinuri îmbuteliate va fi liberalizat în curând, vinurile în vrac vor putea fi exportate în regim simplicat după unele modificări legislative, care vor permite asigurarea unei calități mai bune a produsului. Vasile Bumacov a accentuat că și statul va aplica un control mai riguros pentru a asigura calitatea vinurilor.

Producătorii de vinuri au salutat liberalizarea exportului de vinuri în Rusia, dar au atras atenția că există și alte probleme care împiedică dezvoltarea sectorului. Nicolae Chiosa, reprezentantul Vinăriei Purcari.

În anul 2011 Republica Moldova a exportat vinuri în valoare de peste 170 de milioane de dolari.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău