Vlad Bercu | Numărul persoanelor ocupate s-a redus în 14 ani cu 400 mii, iar costul creării unui loc de muncă costă în medie 10-13 mii de dolari

  • 19 Februarie 2019 10:26
Vlad Bercu | Numărul persoanelor ocupate s-a redus în 14 ani cu 400 mii, iar costul creării unui loc de muncă costă în medie 10-13 mii de dolari

Crearea locurilor de muncă bine plătite în Republica Moldova este o problemă, iar dacă ar fi rezolvată ar determina mulți tineri să rămână acasă sau să revină acasă din străinătate, susține jurnalistul și comentatorul economic, Vlad Bercu, în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”.

În opinia jurnalistului, aceasta nu ar fi o problemă dacă erau realizate promisiunile din campaniile electorale, de la obținerea independenței, cum ar fi salariu de până la 500 euro pe lună sau crearea a 100-200 mii de locuri de muncă.

„De cele mai multe ori nu s-a revenit la promisiuni și ar fi dificil să estimăm în ce măsură au fost îndeplinite. O simplă aritmetică arată că, de fapt, erau niște promisiuni ireale. Crearea unui loc de muncă ajunge să coste în medie 10-13 mii USD. În cazul în care se promite crearea a 200 mii locuri de muncă timp de patru ani, asta ar însemna investiții de 2-2,6 miliarde USD. Este o cifră ce ține de domeniul fantasticului, mai ales pentru Republica Moldova, care abia atrage anual investiții străine în sumă de 200-400 milioane. S-a investit puțin în crearea noilor locuri de muncă, ca urmare rata de ocupare a scăzut permanent și a ajuns la 40% de la 54,8% în anul 2000. Numărul persoanelor ocupate s-a redus în 14 ani cu 400 mii persoane ajungând la 1,2 milioane În 2017”, a menționat Vlad Bercu. 

Jurnalistul afirmă că pentru stimularea creării locurilor de muncă în 2018 și majorării salariilor, Guvernul a redus impozitul pe venit pentru persoanele fizice și a redus contribuțiile sociale. În același timp, decizia cu introducerea sistemului unitar de salarizare în sectorul bugetar va determina managerii companiilor private să majoreze salariile angajaților. Efectele, însă, se vor resimți peste un an-doi. În anul 2017 a fost lansat programul de subvenții a locurilor de muncă, care urmează însă să-și manifeste efectul asupra ocupări formale. Însă practica inițiativelor similare din anii precedenți au arătat că astfel de programe nu au avut cerere din partea mediului de afaceri și au fost sistate de facto.

În concluzie, Vlad Bercu a spus că ceea ce se impune în condițiile actuale este promovarea unei politici eficiente a statului în problema ocupării forței de muncă, evaluarea impactului diferitor programe naționale de dezvoltare economico-socială și sectoriale asupra pieței forței de muncă,  reorientarea sistemului de pregătire profesională spre cerințele pieței forței de muncă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău