Experți | Vizitele din ultimele zile la Bruxelles ale oficialilor moldoveni arată că actuala guvernare își urmează agenda de politică externă

  • 30 Noiembrie 2021 12:34
Experți | Vizitele din ultimele zile la Bruxelles ale oficialilor moldoveni arată că actuala guvernare își urmează agenda de politică externă

Vizitele din ultimele zile la Bruxelles ale oficialilor moldoveni arată că actuala guvernare își urmează agenda de politică externă, potrivit căreia prioritară este integrarea europeană a țării. Dialogul spicherului Igor Grosu și al premierului Natalia Gavrilița în capitala europeană se pliază pe această agendă și în mod special pe Summit-ul Parteneriatului Estic, care ar urma să aibă loc în luna decembrie, au apreciat experții pentru Radio Chișinău. De cealaltă parte, observatorii consideră că Bruxellesul ar trebuie să ofere Chișinăului mai multă claritate în ce privește perspectivele de integrare, transmite Radio Chișinău.

Intensificarea dialogului dintre Chișinău și Bruxelles, la diferite nivele, reflectă cadrul, spiritul și calitatea relațiilor cu Uniunea Europeană. Iar participarea premierului Natalia Gavrilița la discuțiile în formatul „Trio asociat al prim-miniștrilor” Moldovei, Ucrainei și Georgiei transmite un mesaj consolidat în ajunul Summitului Parteneriatului Estic, este de părere directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza.

„Spiritul și calitatea dialogului politic dintre Rep. Moldova și Uniunea Europeană a intrat pe o dimensiune calitativ nouă. Vizita premierului la Bruxelles este deja a treia în ultimele trei luni. Această vizită, practic, vine să consolideze și mai mult mesajul celor trei țări asociate în formatul nou, lansat în primăvara anului curent de miniștrii de externe și în vara anului curent – de președinții celor trei țări. Iată, această reuniune la Bruxelles, în formatul premierilor celor trei țări, vine să transmită un mesaj clar în ajunul Summitului Parteneriatului Estic care urmează să aibă loc la Bruxelles în luna decembrie.”

Cât despre vizita la Bruxelles a spicherului Igor Grosu, analistul politic Ion Tăbârță a spus la Radio Chișinău că, între altele, s-ar urmări lichidarea restanțelor în ceea ce privește implementarea Acordului  de Asociere, Parlamentului revenindu-i o misiune importantă în acest sens.

„Nu trebuie să uităm că la moment este în elaborare o nouă agendă, o nouă foaie de parcurs dintre Rep. Moldova și Uniunea Europeană – a treia la număr. Și Parlamentului, în adoptarea și în implementarea acestei noi foi de parcurs, îi va reveni un rol foarte important.”

În contextul apropiatului Summit al Parteneriatului Estic, Bruxellesul ar trebui să aibă un mesaj mai clar în privința perspectivelor de integrare europeană, consideră comentatorul politic, Nicolae Negru:

„Va avea loc Summitul Parteneriatului Estic în decembrie și atunci poate vom afla mai concret ce perspective are acest Parteneriat Estic. (...) Uniunea Europeană acordă asistență financiară, dezvoltă diferite proiecte de sprijin pentru Rep. Moldova, dar în ce privește perspectiva de integrare europeană, desigur, rămân încă foarte multe neclarități. De cealaltă parte, desigur, Rusia face presiuni ca noi să rămânem în această zonă gri, această zonă tampon.”

Precizăm că, recent, ambasadorul european la Chișinău, Janis Mazeiks, a declarat pentru portalul Replica Media că Republica Moldova este abia la începutul drumului spre integrarea europeană și că sunt încă multe lucruri de făcut pentru o apropiere mai mare de Uniunea Europeană. Diplomatul european a sugerat astfel că Moldova trebuie să implementeze reforme și, în primul rând, în justiție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău