Vizită surpriză la New York

  • 28 Iulie 2015 10:33
Vizită surpriză la New York

Președintele venezuelean Nicolas Maduro a plecat luni seară într-o vizită surpriză la New York unde urmează să se întâlnească cu secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, pentru a invoca diferendul frontalier pe care îl are cu Guyana, informează Agerpres.'Președintele Nicolas Maduro se va deplasa în această noapte la New York pentru a se întâlni…

Președintele venezuelean Nicolas Maduro a plecat luni seară într-o vizită surpriză la New York unde urmează să se întâlnească cu secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, pentru a invoca diferendul frontalier pe care îl are cu Guyana, informează Agerpres.

'Președintele Nicolas Maduro se va deplasa în această noapte la New York pentru a se întâlni cu secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon', a anunțat consiliera sa Delcy Rodriguez pe Twitter. Ea a anunțat că tema întâlnirii va fi 'apărarea patriei împotriva agresiunilor noului guvern din Guyana', condus de președintele David Granger.

Ban Ki-Moon 'va primi reclamațiile direct din partea președintelui nostru, care va apăra drepturile Venezuelei asupra teritoriului disputat Esequibo', a adăugat Delcy Rodriguez.

Nicolas Maduro a prezentat sâmbătă un set de măsuri diplomatice pentru a rezolva această dispută teritorială. Președintele socialist i-a cerut secretarului general al ONU să numească un mediator, respectând un statut prevăzut într-un acord semnat de cele două țări în 1966. Guyana consideră, dimpotrivă, că numai curtea de la Haga poate soluționa acest conflict.

Nicolas Maduro l-a acuzat încă o dată pe președintele Guyanei că s-a aliat cu compania petrolieră americană Exxon Mobil pentru a agresa Venezuela. Potrivit președintelui venezuelean, această companie petrolieră a finanțat săptămâna trecută voiajul președintelui Guyanei la New York.

Președintele Granger a afirmat într-un discurs că acest litigiu reprezintă 'o amenințare pentru supraviețuirea' fostei colonii britanice și un risc pentru securitate în Caraibe.

Disputa pare să se fi acutizat după anunțul Exxon Mobil din urmă cu două luni privind o descoperire semnificativă de petrol într-o concesiune din Guyana, situată la 200 km de coastă.

Venezuela dorește să-și afirme suveranitatea asupra regiunii Esequibo, unde se află această concesiune. Această regiune sălbatică le servește de frontieră celor două țări, iar Caracasul pune în discuție harta regiunii de 215.000 kmp, care reprezintă două treimi din teritoriul Guyanei, notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer fragmentat
Umiditate:78 %
Vint:6,69 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău