Vizita lui Lavrov în Serbia a fost anulată, după ce trei țări vecine și-au închis spațiul aerian

  • 06 Iunie 2022 08:50
Vizita lui Lavrov în Serbia a fost anulată, după ce trei țări vecine și-au închis spațiul aerian

Ministrul afacerilor externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, și-a anulat o vizită de două zile în Serbia, planificată mai demult, după ce trei țări care se învecinează cu teritoriul sârb au decis să-și închidă spațiul aerian, informează agenția de presă Interfax, preluată luni de dpa.

Macedonia de Nord, Bulgaria și Muntenegru au refuzat toate trei să-i permită avionului lui Lavrov să folosească spațiul lor aerian, potrivit cotidianului sârb Vecernje Novosti, notează Agerpres. 

Anularea vizitei a fost confirmată de un oficial de rang înalt al Ministerului de Externe rus, care a declarat pentru Interfax: "Diplomația noastră încă nu stăpânește teleportarea".

Serghei Lavrov se află pe lista de sancțiuni a Occidentului în contextul războiului declanșat de Rusia asupra Ucrainei. Uniunea Europeană (UE) și-a închis la rândul său spațiul aerian pentru avioanele ruse în urma invaziei.

Lavrov urma să efectueze luni și marți o vizită în Serbia, pentru a discuta despre căile de aprovizionare cu energie a acestei țări.

Sâmbătă, înaintea acestei vizite, Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că desfășoară o "politică criminală" în Balcani - îndeosebi în Bosnia-Herțegovina (BiH) și Kosovo. În opinia sa, Occidentul vrea să interzică popoarelor din Bosnia-Herțegovina "cultura, tradiția și moștenirea lor". Totodată, șeful diplomației ruse a apreciat drept ilegitimă numirea înaltului reprezentant al ONU pentru această țară, Christian Schmidt.

Serbia, care și-a exprimat dorința de a adera la Uniunea Europeană, este singurul stat european care nu s-a alăturat sancțiunilor împotriva Rusiei ca urmare a invaziei declanșate de această țară în Ucraina și constituie unul dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei de pe Bătrânul Continent. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău