Vizită a unor înalți demnitari europeni la Chișinău, săptămâna viitoare

  • 24 Noiembrie 2018 11:32
Vizită a unor înalți demnitari europeni la Chișinău, săptămâna viitoare

Directorul General al Comisiei Europene pentru Politica de Vecinătate și Negocieri de Extindere (DG NEAR), Christian Danielsson, și Directorul Regional pentru Europa și Asia Centrală în cadrul Serviciului European pentru Acțiune Externă (EEAS), Thomas Mayr-Harting, vor vizita Republica Moldova în data de 27 Noiembrie.

Guvernul a anunțat că în cadrul acestei vizite vor fi abordate chestiuni prioritare în dialogul politic dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

 Vizita are loc în ajunul reuniunii Comitetului de Asociere R.Moldova-UE, preconizată pentru 29 noiembrie curent, la Bruxelles.

Prim-ministrul Pavel Filip a menționat, în cadrul unei ședințe a  Comisiei guvernamentale pentru integrarea europeană, care s-a reunit zilele trecute în contextul acestui eveniment, că este important să fie valorificată la maximum această ocazie pentru a informa instituțiile europene despre acțiunile întreprinse pentru realizarea angajamentelor asumate, în urma concluziilor operaționale adoptate la reuniunea Comitetului de Asociere de anul trecut.

Reuniunea Comitetului de Asociere are loc la scurt timp după ce Parlamentul European a aprobat un raport  privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană care este unul critic față de evoluția proceselor democratice din Republica Moldova. În special sunt menționate modificarea sistemului electoral în pofida recomandărilor instituțiilor europene și anularea rezultatelor scrutinului municipal de la începutul lunii iunie.

Potrivit raportului, Rep. Moldova este capturată de interese oligarhice cu o concentrare a puterii economice și politice în mâinile unui mic grup de oameni care își exercită influența asupra parlamentului, guvernului, partidelor politice, administrației de stat, poliției, sistemului judiciar și mass-media.

Raportul amintește că, din cauza trenării reformelor în justiție, în 2017 UE a suspendat alocarea ultimelor două tranșe de sprijin financiar pentru acest sector, iar în 2018 a suspendat alocarea asistenței macrofinanciare în valoare de 100 de milioane de euro, din cauza neonorării angajamentelor politice.

Vicepremierul responsabil pentru integrare europeană, Iurie Leancă, a recunoscut zilele trecute, în cadrul unui forum de dezbateri, că în pofida unor succese realizate de guvernare, în special în domeniul economic și financiar-bancar, relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană sunt tensionate.

„Traversăm o perioadă mai complicată și rezoluția adoptată de Parlamentul Europeană denotă că există această situație mai puțin fericită. Dialogul nostru, din păcate a încetinit. E suficient să ne uităm la numărul vizitelor și constatăm acest lucru”, a menționat vicepremierul, adăugând însă că autoritățile de la Chișinău sunt determinate să continue parcursul european al Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău