Vivienne Westwood, suspendată într-o cușcă în cadrul unui protest pentru eliberarea lui Assange

  • 22 Iulie 2020 14:46
Vivienne Westwood, suspendată într-o cușcă în cadrul unui protest pentru eliberarea lui Assange

Celebra creatoare de modă britanică Vivienne Westwood a lansat marți un apel la eliberarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, protestând singură în interiorul unei colivii gigantice amplasate în fața unei instanțe din Londra, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

"Eu sunt Julian Assange! Sunt canarul din colivie", striga Vivienne Westwood, îmbrăcată într-un costum galben, din colivia suspendată în fața Curții de Justiție Old Bailey din Londra.

"Julian este un lupător pentru libertate care a fost supus unui abuz cumplit prin modul ilegal în care guvernele se joacă cu legea", a declarat creatoarea de modă în vârstă de 79 de ani, înainte de a intra în colivie.

"Și este o conspirație de a-l ține în detenție, pentru a-l transforma într-un exemplu pentru toți jurnaliștii, ca să înțeleagă ce se întâmplă dacă vor expune vreodată adevărul despre America", a mai susținut ea.

Marea Britanie îl ține în arest pe cetățeanul australian Assange, în vârstă de 49 de ani, în așteptarea judecării unei cereri de extrădare depuse de SUA, care îl acuză că ar fi conspirat cu fostul analist militar Chelsea Manning pentru publicarea unor materiale clasate drept strict secrete în 2010.

Ministerul american al Justiției a anunțat luna trecută noi acuzații împotriva lui Assange și WikiLeaks, conform cărora ar fi recrutat hackeri și i-ar fi încurajat pe alții să obțină informații secrete, încălcând legea americană privind spionajul.

Avocații lui Assange susțin că toate aceste acuzații sunt motivate politic.

Procedurile de extrădare ale lui Assange către SUA urmează să fie reluate la Old Bailey în septembrie.

Poliția britanică l-a arestat pe Assange în aprilie 2019, la Ambasada Ecuadorului, pentru că nu s-a predat în conformitate cu un mandat de arestare emis anterior, legat de acuzațiile aduse împotriva sa de Suedia, acuzații ce ulterior au fost retrase.

Poliția britanică a intervenit după ce autoritățile de la Quito i-au ridicat lui Assange statutul de refugiat, punând capăt astfel perioadei de 7 ani în care jurnalistul s-a refugiat în ambasadă și predându-l forțelor de ordine. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău