Viticultorii moldoveni ar putea spori de patru ori producția, cu ajutorul SUA

  • 23 Ianuarie 2018 17:00
Viticultorii moldoveni ar putea spori de patru ori producția, cu ajutorul SUA

Viticultorii din Moldova își vor putea spori de patru ori recoltele prin implementarea practicilor intensive de producere a strugurilor de masă.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la surse din cadrul Proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare (USAID) "Agricultura Performantă în Moldova" (APM), acest proiect oferă granturi pentru înființarea plantațiilor demonstrative de struguri pe sistemele Pergola sau Gable, utilizate pe larg în țări precum Chile, Italia, Spania și SUA, și dotarea lor cu plase antigrindină sau antiploaie, precum și pentru procurarea echipamentului inovativ.

Dacă producătorii de struguri obțin prin metode clasice în jur de 10 tone de struguri de masă per hectar, atunci utilizarea sistemului Pergola sau Gable oferă un randament plantației de până la 45 tone de struguri per hectar.

Valoarea granturilor pentru tehnologii și practici intensive de producere a strugurilor de masă acordate de proiectul USAID/APM poate fi până la 600 de mii lei, iar termenul limită de solicitare a granturilor este de 19 februarie 2018. 

În 2017, în Republica Moldova au fost recoltate circa 110 mii tone de struguri de masă, iar exportul constituie circa 80 de mii de tone. Republica Moldova exportă în mare parte în Federația Rusă, România, Belarus, Irak, Letonia.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,57 m/s
Sat
12
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău