Vitalie Marinuța: S-au activat toate partidele, partiduțele și grupările criminale
-
08 Noiembrie 2022 11:19
Rusia nu este interesată de scenariul invadării militare a Republicii Moldova. Moscova va încerca să influențeze teritoriul dintre Prut și Nistru prin intermediul guvernelor obediente care speră să fie instaurate la Chișinău. O spune fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, potrivit căruia Rusia va lovi Republica Moldova economic și energetic pentru a obține schimbarea guvernării, notează IPN.
Potrivit fostului ministru al Apărării, Rusia va încerca să-și recapete influența în Republica Moldova prin intermediul partidelor antiguvernamentalte. Vitalie Marinuța spune că forțele proruse vor capitaliza politic pe seama sărăciei oamenilor încercând astfel să deturneze parcursul european al Republicii Moldova.
„La noi s-au activat partidele și partiduțele și toate grupările criminale. Miza este ca la locale să fie câți mai mulți primari ai acestor partide, care să susțină împăcarea cu Moscova și solicitarea gazului mai ieftin. Ulterior, cu aceeași miză se va merge la prezidențiale și alegeri parlamentare. Din sărăcie oamenii susțin unele partide și ele au șanse să acceadă în Parlament. Asta este miza de bază a Federației Ruse. Din punct de vedere militar, Rusia nu are de ce să intre în Republica Moldova. Militar ei nu ne vor ataca direct, vor folosi pârghia economică, războiul gazelor naturale, embargo la produse”, a spus Vitalie Marinuța în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Potrivit fostului ministru, guvernarea de la Chișinău ar trebui să renunțe la statutul de neutralitate, care împiedică dezvoltarea Republicii Moldova și să agreeze cu partenerii externi un alt format de negociere a diferendului transnistrean.
„Soluționarea conflictului transnistrean poate fi urgentată de războiul din Ucraina, în funcție de acțiunile Ucrainei, dar trebuie să fie făcuți pași din direcția Republicii Moldova. Noi trebuie să uităm de conceptul de neutralitate, pentru că el este nociv pentru dezvoltarea noastră. Formatul 5+2 trebuie uitat, el nu a fost niciodată eficient. Dar dacă totuși se insistă pe acest format, cele două părți trebuie să fie Federația Rusă și Republica Moldova, nu interpușii Moscovei de la Tiraspol, iar printre cei cinci să fie și România”, a mai spus Vitalie Marinuța.
În prezent, formatul 5+2 include Chișinăul și Tiraspolul drept părți implicate în conflict. OSCE, Federația Rusă și Ucraina au statut de mediatori, iar Uniunea Europeană și SUA au statut de observatori.