Vitalie Marinuță: Ca să știe și cei care vorbesc că Republica Moldova se înarmează. Nu, țara noastră pur și simplu nu are nimic

  • 15 Martie 14:33
Vitalie Marinuță: Ca să știe și cei care vorbesc că Republica Moldova se înarmează. Nu, țara noastră pur și simplu nu are nimic

O dezbatere pe tema Tratatului privind Forțele Armate Convenționale în Europa a avut loc astăzi la Chișinău. Dezbaterea a fost organizată în contextul în care R.Moldova a părăsit acest Tratat, săptămâna trecută, printre ultimele țări de pe continent, transmite Radio Chișinău.

Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, a declarat în cadrul dezbaterii că Tratatul privind Forțele Armate Convenționale în Europa, semnat încă în 1990, prevedea anumite limitări, cum ar fi 40 de mii de tancuri, 60 de mii de blindate și în jur de 40 de mii de unități de artilerie. El a subliniat că acest document oferea R.Moldova dreptul de a avea o armată mult mai puternică decât are în prezent, dezmințâind astfel acuzațiile de militarizare a statului nostru.

„Republica Moldova, după ce a devenit țară independentă, la fel ca și alte republici din Uniunea Sovietică a semnat acest Tratat, ca fiind parte componentă a Uniunii Sovietice. Drept rezultat am avut și noi cota de armament convențional pe care am fi putut să-l avem. Dacă vorbim pur tehnic, ni se permitea în jur de 210 unități de tancuri de luptă. Deci, nu avem niciunul, dar avem dreptul la 210. Ca să știe și cei care vorbesc că Moldova se înarmează. Nu, Moldova pur și simplu nu are nimic. Noi fiind o țară neutră, am avut dreptul, conform Tratatului dat, să deținem 210 tancuri, 210 mașini blindate, 130 de mașini de luptă cu armament greu. Guvernarea actuală ar trebui să acorde o mai multă atenție comunicării pe domeniul securității și apărării și să schimbe accentele puțin de la reactivă la pro-activă”, a declarat Vitalie Marinuța.   

Expertul în domeniul securității, Pavel Horea, membru al Comunității WatchDog, a atras atenția asupra necesității unei informări mai bune a opiniei publice în legătură cu părăsirea Tratatului privind Forțele Armate Convenționale.

„În primul rând, dacă este o decizie la nivel de stat, acest stat poate să-și suspende și ulterior să anunțe denunțarea acestui tratat. O bună parte din presă și din societate nu cunosc care sunt prevederile acestui tratat, dar și beneficiile. Aceste date privind tehnica militară și care este cantitatea pe care Rep. Moldova ar putea să o dețină conform acestui tratat sunt sigur că vor porni o panică în societate prin faptul că noi ne înarmăm. Nu s-a discutat foarte mult despre suspendarea acestui tratat. Acest lucru după mine este o scăpare a Guvernării, care ar trebui să discute mult mai mult cu societatea prin diverse modalități. Trebuie în primul rând să combatem fake-urile care sunt spuse și sunt plantate în societatea Rep. Moldova, cum ar fi faptul că așa zisa neutralitate o să ne apere într-un fel sau altul”, a explicat Pavel Horea.

Guvernul R. Moldova a decis, pe 6 martie, să suspende participarea la Tratatul cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa (FACE). Acest tratat, semnat la Paris în noiembrie 1990, impunea restricții în ce privește cantitatea de armament pe continent. Rusia și-a suspendat participarea la Tratatul respectiv încă în 2007. Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, în februarie 2022, a grăbit sfârșitul Tratatului FACE, rușii retrăgându-se oficial din el la 7 noiembrie 2023. Imediat după aceea, și țările NATO au anunțat că își suspendă toate obligațiile pe care și le-au asumat în cadrul Tratatului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău