Vitalie Ciobanu: ”Merită să continue această guvernare (…) sau alianța cu PSRM trebuie denunțată mai repede, înainte ca pierderile de imagine ale Blocului ACUM să devină ireparabile?” (Revista presei)

  • 08 August 2019 09:33
Vitalie Ciobanu: ”Merită să continue această guvernare (…) sau alianța cu PSRM trebuie denunțată mai repede, înainte ca pierderile de imagine ale Blocului ACUM să devină ireparabile?” (Revista presei)

Revista presei - 8 august.

”Salvați țara de „salvatori”!”, își intitulează Vitalie Călugăreanu editorialul de astăzi pentru Cotidianul, în care se referă la declarațiile președintelui de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, care a spus că PDM este necesar pe scena politică din Republica Moldova, ”pentru echilibru”. Autorul trece în revistă ultimele evenimente din cadrul formațiunii: ”La 29 iunie, Consiliul Politic Național al partidului l-a desemnat pe Pavel Filip președinte interimar al PD. Era clar că se pregătește preluarea partidului de către Filip, omul ascultător al lui Plahotniuc. Apoi ceva s-a întâmplat. La 18 iulie, Filip a renunțat la calitatea de președinte al fracțiunii PD din Parlament (Diacov a preluat), iar peste încă două zile, la 20 iulie, Consiliul Politic Național al PDM a decis amânarea congresului extraordinar planificat pentru 27 iulie. Acesta ar urma să aibă loc, poate, la 7 septembrie. (…) Tot ce-mi doresc e ca acest partid să nu mai beneficieze niciodată de bani murdari și să fie sancționat – dacă nu de Ministerul Justiției, atunci de electorat, pentru halul în care a adus această țară”, notează editorialistul.

La Europa Liberă, publicistul Vitalie Ciobanu analizează situația din cadrul Blocului ACUM, după declarațiile deputatului Octavian Țîcu. ”Dincolo de aprehensiuni, exagerări și orgolii, Octavian Țîcu formulează o dilemă de principiu: merită să continue această guvernare pentru a restabili cât de puțin funcționalitatea unor instituții de stat, pentru ca niște alegeri – mai degrabă anticipate – să ne găsească într-o situație mai bună, cu reguli de joc mai corecte, cu mai multă democrație? Sau alianța cu PSRM trebuie denunțată mai repede, înainte ca pierderile de imagine ale Blocului ACUM să devină ireparabile? Să rupi acordul n-ar fi o problemă, dar cum să faci ca acest divorț să nu fie instrumentat de socialiști în favoarea lor?”, se întreabă autorul.

Portalul de limbă rusă, Newsmaker, caută răspunsuri la patru întrebări legate de ancheta privind uzurparea puterii în stat, deschisă de procurorul general interimar, Dumitru Robu. Jurnaliștii se întreabă dacă a avut loc menținerea forțată a puterii, cine a organizat pichetarea instituțiilor de stat, cum se va proceda cu deciziile Curții Constituționale și când mai exact a început presupusa uzurpare a puterii în stat?

Portalul Anticorupție scrie că membrii Consiliului Superior al Magistraturii au refuzat, în cadrul ședinței de marți a CSM, să o transfere pe judecătoarea Marina Curtiș de la Judecătoria Cahul, sediul Taraclia, la instanța din Criuleni sau la cea din Capitală. Asta chiar dacă magistrata, care are cinci copii, locuiește cu familia la Chișinău și de trei ori pe săptămână este nevoită să facă naveta la Taraclia, achitând costurile de drum din cont propriu. Magistrata Marina Curtiș nu are sancțiuni disciplinare. Ea a fost evaluată de Colegiul de Selecție și Carieră a Judecătorilor cu 57 de puncte. În același timp, Colegiul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor i-a oferit calificativul „bine” și a notat-o cu 69 de puncte.

Și din ediția de astăzi  publicației Ziarul de Gardă aflați cum o familie din Băcioi riscă să rămână fără unicul acoperiș deasupra capului din cauza unei datorii de câteva zeci de mii de lei și ce rol a jucat în acest caz cumnatul executorului judecătoresc care a vândut locuința. De asemenea, jurnaliștii mai scriu despre plecările „subite” din Procuratură: unii în demisii, alții în vacanțe, și răspund la întrebarea ”de ce ard trenurile companiei Căile Ferate ale Moldovei și cum de a ajuns fostul șef adjunct al IGP „Colonelul Gheorghe Cavcaliuc” la onoarea ca o stradă din localitatea de baștină să-i poarte numele”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău