Vitali Ignatiev: Transnistria este un stat suveran, care trebuie să obțină recunoașterea pe plan internațional

  • 19 Septembrie 2018 09:47
Vitali Ignatiev: Transnistria este un stat suveran, care trebuie să obțină recunoașterea pe plan internațional

„Noi construim un stat independent și, de facto, care întrunește toate condițiile din punct de vedere a legislației internaționale pentru a-i fi recunoscută suveranitatea. La nivel de experți, nimeni nu pune la îndoială faptul că Transnistria este un stat suveran, care trebuie să obțină reunoașterea pe plan internațional”, a declarat așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev.

Potrivit presei locale, Ignatiev a afirmat, într-un interviu, că administrația regiunii nu se îndepărtează de la vectorul ales de popor în cadrul referendumului din 2006 care reprezintă formarea unui stat independent și întărirea relațiilor cu Federația Rusă.  

În același timp, Vitali Ignatiev a oferit detalii despre întrevederea de la Moscova cu reprezentantul special al Federației Ruse în reglementarea transnistreană, Serghei Gubarev, menționând că a vorbit cu oficialul rus despre „presiunea permanentă asupra operațiunii de pacificare din partea autorităților de la Chișinău”, amintind, în acest context, despre decizia Curții Constituționale care a declarat drept ilegală staționarea trupelor ruse în stânga Nistrului. „Poziția Transnistriei este clară - noi nu facem diferență între Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) și forțele de pacificare care se află pe teritoriul nostru. GOTR este implicat activ în rotația unităților de pacificare. Mecanismul operațiunii de pacificare va rămâne neschimbat până nu vom găsi o formulă finală pentru reglementarea transnistreană”, a subliniat Ignatiev. 

Reprezentantul Tiraspolului a mai menționat că negocierile  în formatul 5+2 ar putea fi reluate la sfârșitul lunii octombrie-începutul lunii noiembrie, însă OSCE, Rusia și Ucraina vor lua o decizie finală în acest sens.

Menționăm că președintele Igor Dodon a declarat, ieri, în cadrul unei emisiuni, că forma de reintegrare a regiunii transnistrene va fi decisă în cadrul unui referendum. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău