Vitali Ignatiev | „Partea moldovenească” recunoaște existența „oficialilor transnistreni” și și-a luat angajamentul să rezolve prblema „dosarelor penale”

  • 16 Septembrie 13:05
Vitali Ignatiev | „Partea moldovenească” recunoaște existența „oficialilor transnistreni” și și-a luat angajamentul să rezolve prblema „dosarelor penale”

Așa-numitul ministru de externe din stânga Nistrului, Vitalie Ignatiev, a declarat că  "oficialii transnistreni, la fel, pot intra în Moldova fără aviz prealabil”, subliniind că Tiraspolul şi Chişinăul şi-au asumat angajamente similare în cadrul unui proiect-pilot.

Vitali Ignatiev a ținut să precizeze că declaraţiile vicepremierului pentru Reintegrare, Vasili Şova, conform cărora, începând cu 16 septembrie, oficialii de la Chișinău vor putea intra pe teritoriul Transnistriei fără aviz în scris "nu reflectă pe deplin conţinutul proiectului-pilot".

„Problema circulaţiei libere este legată direct de problematica ce ține de cauzele penale motivate politic împotriva cetăţenilor Transnistriei. Proiectul respectiv al deciziei protocolare a fost pregătit de partea transnistreană şi trimis colegilor moldoveni. Reprezentantul politic al Republicii Moldova, Vasili Șova, a informat despre o întâlnire personală cu procurorul general pentru pregătirea etapei practice de soluţionare a acestei probleme umanitare acute. Sperăm că documentul va fi semnat la reuniunea "5+2", a mei afirmat Vitali Ignatiev. 

Potrivit reprezentantului regimului de la Tiraspol, s-a ajuns la o înţelegere privind realizarea unui proiect-pilot, prin care Chișinăul s-a angajat să nu creeze condiţii discriminatorii pentru circulaţia tuturor „oficialilor transnistreni”, fără excepţie, pe teritoriul de pe malul drept al Nistrului.

"Partea moldovenească recunoaşte existenţa unei astfel de categorii ca oficiali transnistreni. Aceşti cetăţeni se vor afla în Republica Moldova sau vor traversa frontiera statului vecin fără riscul de a l se aplica vreo formă de discriminare de genul reţinere la frontieră, percheziţii, control minuţios la aeroport etc. Totodată, partea moldovenească şi-a confirmat oficial angajamentul de a rezolva cea mai importantă problemă, cea legată de cauzele penale", a mai declarat Vitali Ignatiev. 

Amintim că Vasile Șova a anunțat vineri, 13 septembrie, despre faptul că oficialii din Republica Moldova vor putea efectua vizite private și tranzita regiunea transnistreană fără a avea nevoie de un acord în scris din partea administrației de la Tiraspol. 

Măsura intră în vigoare astăzi. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chişinău
12,36 °C
cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,6 m/s
Sat
16 °C
Sun
16 °C
Mon
17 °C
Tue
16 °C
Wed
16 °C

Curs oficial BNM 19 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3507 -0.0000
USD 17.4143 -0.0000
RON 4.0695 -0.0000
UAH 0.7026 -0.0000
RUB 0.2721 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău