Vitali Ignatiev | „Partea moldovenească” recunoaște existența „oficialilor transnistreni” și și-a luat angajamentul să rezolve prblema „dosarelor penale”

  • 16 Septembrie 2019 13:05
Vitali Ignatiev | „Partea moldovenească” recunoaște existența „oficialilor transnistreni” și și-a luat angajamentul să rezolve prblema „dosarelor penale”

Așa-numitul ministru de externe din stânga Nistrului, Vitalie Ignatiev, a declarat că  "oficialii transnistreni, la fel, pot intra în Moldova fără aviz prealabil”, subliniind că Tiraspolul și Chișinăul și-au asumat angajamente similare în cadrul unui proiect-pilot.

Vitali Ignatiev a ținut să precizeze că declarațiile vicepremierului pentru Reintegrare, Vasili Șova, conform cărora, începând cu 16 septembrie, oficialii de la Chișinău vor putea intra pe teritoriul Transnistriei fără aviz în scris "nu reflectă pe deplin conținutul proiectului-pilot".

„Problema circulației libere este legată direct de problematica ce ține de cauzele penale motivate politic împotriva cetățenilor Transnistriei. Proiectul respectiv al deciziei protocolare a fost pregătit de partea transnistreană și trimis colegilor moldoveni. Reprezentantul politic al Republicii Moldova, Vasili Șova, a informat despre o întâlnire personală cu procurorul general pentru pregătirea etapei practice de soluționare a acestei probleme umanitare acute. Sperăm că documentul va fi semnat la reuniunea "5+2", a mei afirmat Vitali Ignatiev. 

Potrivit reprezentantului regimului de la Tiraspol, s-a ajuns la o înțelegere privind realizarea unui proiect-pilot, prin care Chișinăul s-a angajat să nu creeze condiții discriminatorii pentru circulația tuturor „oficialilor transnistreni”, fără excepție, pe teritoriul de pe malul drept al Nistrului.

"Partea moldovenească recunoaște existența unei astfel de categorii ca oficiali transnistreni. Acești cetățeni se vor afla în Republica Moldova sau vor traversa frontiera statului vecin fără riscul de a l se aplica vreo formă de discriminare de genul reținere la frontieră, percheziții, control minuțios la aeroport etc. Totodată, partea moldovenească și-a confirmat oficial angajamentul de a rezolva cea mai importantă problemă, cea legată de cauzele penale", a mai declarat Vitali Ignatiev. 

Amintim că Vasile Șova a anunțat vineri, 13 septembrie, despre faptul că oficialii din Republica Moldova vor putea efectua vizite private și tranzita regiunea transnistreană fără a avea nevoie de un acord în scris din partea administrației de la Tiraspol. 

Măsura intră în vigoare astăzi. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19
Ploaie ușoară
Umiditate:42 %
Vint:2,1 m/s
Thu
16
Fri
21
Sat
21
Sun
21
Mon
22

Curs oficial BNM 03 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5425 0.0730
USD 17.4980 -0.0366
RON 4.0349 0.0159
UAH 0.6531 -0.0011
RUB 0.2549 0.0031
Arhivă Radio Chișinău