Vița de vie și semănăturile de toamnă ar putea fi afectate de ger, dacă vremea va continua să se răcească

  • 26 Februarie 2018 16:48
Vița de vie și semănăturile de toamnă ar putea fi afectate de ger, dacă vremea va continua să se răcească

Temperaturile scăzute de afară, care potrivit meteorologilor nu sunt specifice pentru această perioadă a anului, nu au afectat deocamdată culturile agricole. În cazul în care gerul se va menține mai multe zile consecutiv, există riscul să fie afectate vița de vie și semănăturile de toamnă.

În noaptea de duminică spre luni, minimele termice au coborât până la -23 de grade Celsius în regiunea de Nord. Aceste temperaturi scăzute nu au afectat deocamdată culturile agricole.

Totuși, dacă valorile termice se vor menține sub -17 grade Celsius mai multe zile la rând, ar putea fi afectate plantațiile de vița-de-vie, atenționează viticultorul Vasile Malcoci din Ialoveni, care și-a pregătit via de înghețuri:

„În prezent nu este nimic grav, nu este afectată vița de vie. Vița-de vie tânără voi am îngropat-o, adică cea care este plantată de un an, noi când ajungem în toamnă o tăiem mai scurt și o aplecăm la pământ și o acoperim cu țărână. Le-am acoperit și altoiul cu pământ la vița-de-vie tânără, astfel încât ochiurile să fie protejate”.

 Și semănăturile de toamnă ar putea fi afectate dacă nu se va depune un strat de zăpadă, este de părere agricultorul Gheorghe Malcoci, care deține terenuri agricole cu grâu în satul Horești din Ialoveni.

„Cât despre semănăturile de toamnă: grâu, orz, cred că nu vor fi mai probleme, pentru că o parte din terenurile agricole sunt acoperite de zăpadă. Când temperaturile sunt foarte joase și suflă vântul, atunci este mai grav. Acum, însă nu a suflat vântul”, spune el.

Meteorologii anunță că vom avea în continuare vreme geroasă, iar în noaptea de întâi spre două martie, temperaturile minime se vor situa între -16 și -19, iar în nord ar putea conorî și până la -23 de grade Celsius. Șeful Secției prognoze meteo, Ghenadie Roșca:

„Deocamdată am putea spune că nu vor fi afectate culturile agricole, deși am avut și valori de până la -23 de grade Celsius noaptea trecută și asta pentru că există un strat de zăpada, care este un strat de protecție. Este prea devreme să discutăm deocamdată dacă sunt afectate livezile”

 Vremea se va încălzi spre sfârșitul acestei săptămâni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău