Virusul West Nile, la frontiera cu Republica Moldova

  • 15 Septembrie 2017 13:32
0%
00:00:00
00:00:00

În România au fost înregistrate mai multe victime ale virusului West Nile, care se transmite prin pișcături de țânțari și care poate provoca meningită. Inclusiv, au fost înregistrate câteva cazuri de deces provocate de această boală, după ce persoanele au fost infectate cu virusul West Nile. În Republica Moldova nu s-a depistat deocamdată niciun caz de infectare, dar specialiștii le recomandă cetățenilor care vizitează zonele afectate să fie vigilenți. 

În peste 80  la sută din cazuri, pacienții infectați nu prezintă simptome, dar există și cazuri grave, când virusul West Nile, contactat de cele mai multe ori, prin pișcături de țânțari, poate provoca simptome severe, până la comă, convulsii, pierderea vederii și paralizie, care atestă boli precum meningita sau encefalita. De asemenea, pot fi și simptome considerate moderate, precum febra, durerile de cap și musculare, dar în ambele cazuri, este necesară adresarea cât mai rapidă la medic, a subliniat Victoria Slivinschi, medic epidemiolog la Centrul Național de Sănătate Publică.

„Ne alarmează această situație, pentru că populația circulă. Plecând în regiunea dată, o persoană poate fi pișcată de un țânțar infectat și atunci când vine în Moldova, poate să-i apară simptomele. Dar poate să nu-i apară simptomele, dar să fie infectat de acest virus.”

Ca urmare a faptului că s-au depistat mai multe cazuri de infestare, în România, donatorii de sânge sunt testați pentru virusul West Nile. În Republica Moldova, deocamdată acest lucru nu este necesar, deoarece nu au fost înregistrate persoane infectate, a spus directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari.

„Nu ni s-a comunicat că există o situație de acest gen în țară la noi, dar Centrul Național de Transfuzie a Sângelui este disponibil să facă față la orice situație. Din câte cunosc, toate aceste produse diagnostice sunt în laboratorul de infecții respiratorii acute și contagioase de pe lângă Centrul Național de Sănătatea Publică și dacă intervine așa situație, se utilizează pentru categoriile de donatori care se întorc din zonele endemice.”

Specialiștii recomandă evitarea locurilor unde sunt mulți țânțari, mai ales în preajma râurilor și a lacurilor. Totodată, sunt necesare măsuri de dezinsecție în parcurile și grădinile publice, dar și măsuri individuale de protecție împotriva țânțarilor, precum purtarea hainelor cu mâneci lungi sau instalarea plaselor anti-țânțari la ferestre.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău