Virusul pestei porcine, CONFIRMAT. Puncte de dezinfectare, la trecerea frontierei cu Ucraina

  • 30 Septembrie 2016 20:30
0%
00:00:00
00:00:00

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat de Centrul Republican de Diagnostică Veterinară în cele două cazuri înregistrate în gospodării particulare din nordul Republicii Moldova.

Informația a fost oferită pentru Radio Chișinău de către directorul Agenției pentru Siguranța Alimentelor, Vsevolod Stamati. Totodată, autoritățile așteaptă și rezultatele unui laborator cu acreditare internațională din Spania, unde au fost remise probele.

Pe parcursul următoarelor săptămâni pe unele segmente de trecere a frontierei cu Ucraina ar urma să fie instalate puncte de dezinfectare a transportului ce vine din statul vecin, unde existe numeroase focare de pestă porcină încă de la începutul acestui an. Între timp continuă interdicția la carnea de porc și toate produsele din carne de porc din Ucraina potrivit directorul ANSA, Vsevolod Stamati.

Gospodăriile corporative au efective de 30-40 de mii de porcine, au fost îngrădite. Seintră o singură dată. Muncitorii practic în multe cazuri, acolo lucrează, acolo primesc masa,pentru a reduce riscurile. În vame se ridică de la călători carnea și produsele din carne de porc. Am aprovizionat toate segmentele vamale cu tomberoane, cu soluții dezinfectate ca produsele ridicate să fie nimicite”, a declarat Vsevolod Stamati.

Amintim că săptămâna trecută mai multe animale au pierit în două gospodării din nordul țării, în satele Moșana și Cernoleuca din raionul Dondușeni, după ce un cetățean a cumpărat carne din Ucraina.

Ministerul Agriculturii din România a anunțat că va interzice importul de către consumatori a produselor de origine animală din Republica Moldova și Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău