Virusul pandemic a fost creat de bogătași pentru a controla numărul populației, sondaj

  • 19 Octombrie 2020 18:37
Virusul pandemic a fost creat de bogătași pentru a controla numărul populației, sondaj

Deși au trecut mai multe luni de la debutul pandemiei, în Republica Moldova cetățenii mai continuă să creadă în tot felul de falsuri legate de proveniența noului tip de coronavirus. Puțin peste 43% din respondenții unui sondaj cred că „virusul a fost creat pentru a impune vaccinarea tuturor cu cipuri prin care apoi un guvern mondial să poată controla întreaga omenire”. Peste 42% din respondenți susțin teoria că „virusul a fost creat de către Bill Gates sau alți bogătași pentru a impune vaccinarea tuturor și astfel să controleze numărul populației”. Peste 38 din intervievați cred că „COVID-19 a fost creat în laborator de chinezi”, iar aproape 28% cred că „COVID-19 a fost creat într-un laborator american și dus de militarii americani în China”. Concluziile se regăsesc într-un sondaj sociologic, realizat de Compania CBS Research, la comanda Asociației Comunitatea „WatchDog.MD”.

Într-o conferință de presă la IPN, Valeriu Pașa, expert „WatchDog.MD”, a declarat că, în ceea ce ține de fake-uri, tendința este îngrijorătoare. Odată cu trecere timpului, când se explică și se vorbește atât de mult, numărul celor care cred în falsuri ar trebui să scadă. „Din păcate, constatăm că nici autoritățile, nici societatea per general, inclusiv mass-media, nu au izbutit deocamdată să lupte eficient cu acest flagel, care lovește direct și în capacitatea instituțiilor medicale de a lupta cu pandemia”, explică Valeriu Pașa.

 

Vasile Cantarji, sociolog, a precizat că numărul cazurilor de infectare și decese crește. Crește și ponderea populației care crede în falsuri. Numărul persoanelor care cred în cipuri și vaccinări a crescut cu 5-7%, comparativ cu luna mai, când a fost realizat un sondaj similar.

13% din respondenți sunt de acord cu teza că „virusul este răspândit în Republica Moldova prin antele 5G”. 30% cred că „oamenii sunt infectați cu COVID-19 în momentul în care acestora li se face testul la noul coronavirus.

Vasile Cantarji a menționat că printre alte falsuri vehiculate se numără faptul că „se plătesc bani dacă persoana se declară infectată cu COVID-19 sau dacă cineva din rude a murit de COVID-19”. 33% din intervievați cred că acest lucru este adevărat.

22% cred că „prima pacientă depistată cu COVID-19 în Republica Moldova a fugit dintr-un spital din Italia și a adus conștient epidemia în Moldova”. Totodată, 43% din respondenți cred că „pandemia este un pretext pentru a impune un guvern mondial din umbră care va conduce întreaga lume”.

Cercetarea a fost realizată în perioada 10-17 octombrie, pe un eșantion de 1 001 persoane, prin intermediul telefonului. Marja de eroare este de 3,1%.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău