Virusul de gripă aviară detectat în Rusia ar putea suferi mutații și să înceapă să se transmită de la om la om

  • 12 Martie 2021 14:22
Virusul de gripă aviară detectat în Rusia ar putea suferi mutații și să înceapă să se transmită de la om la om

Rusia a avertizat vineri că virusul de gripă aviară A(H5N8) detectat cu trei săptămâni în urmă la șapte ferme avicole rusești ar putea suferi mutații, iar probabilitatea ca acesta să înceapă să se transmită de la om la om este "foarte mare", relatează EFE, potrivit Agerpres.

"Probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este foarte mare. Cel mai probabil, aceasta se va și întâmpla, dar am putut anticipa înainte ca răul să se întâmple", a declarat șefa agenției sanitare ruse Rospotrebnadzor, Anna Popova, citată de agenția oficială de presă rusă TASS.

Potrivit acesteia, mai este timp să ne pregătim pentru un astfel de scenariu, de a dezvolta un vaccin și de a efectua teste pentru a detecta tulpina virusului, a cărui apariție la oameni a fost anunțată la 20 februarie de către Moscova.

"Dacă într-un final toate acestea nu vor fi necesare, ei bine, atunci am avut noroc. Dar dacă vor fi totuși necesare, am fi deja pregătiți", a afirmat Popova, subliniind că Rusia consideră importantă alertarea comunității internaționale cu privire la existența unei astfel de amenințări.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a solicitat în februarie măsuri preventive împotriva celor șapte cazuri de gripă A (H5N8) raportate de autoritățile ruse.

Anterior, presa rusă a relatat că mai mulți angajați ai unei ferme avicole din sudul Rusiei au contractat gripa aviară. Ulterior, tot media ruse, citând cercetători de la Centrul Novosibirsk "Vektor", au comunicat că virusul H5N8 poate fi transmis de la păsări la oameni, dar că nu s-ar transmite de la om la om.

Persoanele infectate lucrau la o fermă avicolă situată în regiunea Astrahan, unde 100.000 din cele 900.000 de găini ouătoare au fost sacrificate la începutul lunii decembrie 2020, potrivit OMS.

Ferma a suspendat întreaga producție și distribuție după detectarea cazurilor, în timp ce experții au localizat până la 150 de persoane care au fost în contact cu lucrătorii infectați, dintre care niciunul nu a prezentat simptome.

Între timp, angajații afectați au suferit o formă ușoară de infecție și s-au restabilit rapid, potrivit autorităților.

Potrivit primelor evaluări ale OMS, probabilitatea transmiterii H5N8 de la om la om "este foarte scăzută".

În 2020 cazuri de gripă aviară au fost raportate în Bulgaria, Republica Cehă, Egipt, Germania, Ungaria, Irak, Japonia, Kazahstan, Olanda, România și Regatul Unit.

OMS, agenție ONU cu sediul la Geneva, a recomandat totuși celor care călătoresc în țări în care au existat cazuri de acest tip de gripă, "să evite fermele, contactul cu animale vii în piețe, zonele în care animalele sunt sacrificate sau suprafețele cu urme de excremente".A

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău