Virgil Mărgineanu: R. Moldova are nevoie de instituirea unui fond cinematografic după modelul care există în mai toate statele dezvoltate

  • 05 Ianuarie 2022 12:33
Virgil Mărgineanu: R. Moldova are nevoie de instituirea unui fond cinematografic după modelul care există în mai toate statele dezvoltate

Republica Moldova are nevoie de instituirea unui fond cinematografic după modelul care există în mai toate statele dezvoltate. Acest lucru ar permite țării noastre să producă anual mai multe filme și chiar să ecranizeze romane ale autorilor autohtoni, este de părere președintele Uniunii Cineaștilor din Rep. Moldova, Virgil Mărgineanu, invitat în cadrul emisiunii Familia Diminescu de la Radio Chișinău.

”Peste tot în lume funcționează foarte bine acest fond. Doar că trebuie să schimbăm regulamentul și să permitem înființarea acestui fond. E complicat să convingem ministerul finanțelor, pentru că acolo apare problema. Ei consideră că dacă vor permite crearea fondului cinematografic se va dori crearea și a fondului rutier, fondul ecologic, arhitectural și așa mai departe.  Nu trebuie însă confundate cu cinematografia. Aceasta este o industrie scumpă. Dar asta e cultură și e ceea ce rămâne.”

Accizele la țigări și alcool, taxa pentru consumatorii de filme, taxe nesemnificative provenite de la titularii abonamentelor de telefonie mobilă, ar fi câteva dintre sursele de finanțare a acestui fond cinematografic, în opinia lui Virgiliu Mărgineanu.

De notat că bugetul pentru filme al Republici Moldova constituie în prezent circa 250 de mii de euro. Prin comparație, bugetul pentru proiecții cinematografice al Estoniei este de 10 milioane de euro.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău