Viorica Dumbrăveanu: Urmează să fie operate modificări la legislație, astfel încât, persoanele aflate în carantină să nu poate ieși din R.Moldova

  • 10 Martie 2020 13:46
Viorica Dumbrăveanu: Urmează să fie operate modificări la legislație, astfel încât, persoanele aflate în carantină să nu poate ieși din R.Moldova

Douăsprezece cazuri suspecte noi de infecție cu COVID-19 au fost înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova în ultimele 24 de ore. Este vorba despre zece adulți și doi copii. Aceștia au fost spitalizați și li s-au prelevat probe, iar rezultatele urmează să fie făcute publice pe parcursul zilei de astăzi. Despre aceasta a anunțat ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu în cadrul unui briefing. Cât privește femeia infectată cu noul coronavirus, starea de sănătate a acesteia s-a îmbunătățit ușor, spun medicii.

Directorul Spitalului Clinic Republican “Timofei Moșneaga”, Anatol Ciubotaru, susține că pacienta infectată cu COVID-19 se simte mai bine.

”După parametri biochimici din analize și gazele de sânge vedem o situația cam stagnantă. Dar luând în calcul, subiectiv, într-adevăr, este o ușoară îmbunătățire”, a spus Anatol Ciubotaru.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a informat despre douăsprezece noi cazuri suspecte de infectare cu COVID-19. Potrivit ministrei, persoanele au fost spitalizate. Totodată, oficialul a recomandat ca toate  manifestările în masă, indiferent de caracterul lor, să fie interzise. În același timp, la punctele de trecere a frontierei de stat terestre vor activa mai mulți medici pentru prevenirea răspândirii infecției.

”Vor exista medici care vor examina persoanele cu  febră și vor determina dacă ele se încadrează sau nu în acele criterii de calificare a persoanei ca și caz suspect pentru ca să nu vină de fiecare dată ambulanțele la punctele de trecere a frontierei de stat”, a spus Viorica Dumbrăveanu.

Cât privește instituțiile de învățământ, acestea vor activa în continuare. Totodată ministra Sănătății a recomandat sporirea măsurile de igienizare în școli și grădinițe pentru prevenirea răspândirii coronavirusului de tip nou.

”Nu doar la nivel de informare a copiilor privind aceste măsuri, dar și de organizare a acestui proces. Să existe săpun, apă. Atunci când există blocul sanitar afară, și ne dăm bine seama că nu există apă caldă, să existe toate dispozitivele corespunzătoare pentru a asigura dezinfectarea mâinilor copiilor”, a mai precizat Viorica Dumbraveanu.

Zece persoane, care au zburat cu aeronava în care se afla bolnava infectată cu COVID-19, rămân, încă, neidentificate din cauză că au completat eronat fișele epidemiologice. Viorica Dumbrăveanu a informat că este vorba despre cetățeni italieni și români. Totodată, ea anunțat că urmează să fie operate modificări la legislație, astfel încât, persoanele aflate în carantină să nu poate ieși de pe teritoriul țării.

”Să nu permitem ieșirea de pe teritoriul Republicii Moldova a persoanelor, atâta timp cât sunt în regim de carantină, și această ne permite regulamentul sanitar internațional”, a adăugat Viorica Dumbrăveanu.

Potrivit datelor prezentate de către Ministerul Sănătății, în prezent patru instituții medicale sunt pregătite pentru spitalizarea pacienților infectați sau suspectați la prezența COVID-19.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău