Viorica Dumbrăveanu spune că Andrei Năstase i-a solicitat să amâne alegerile parlamentare din Hâncești. „Nu am avut o distorsionare atunci a situației epidemiologice”

  • 10 Octombrie 2020 12:13
Viorica Dumbrăveanu spune că Andrei Năstase i-a solicitat să amâne alegerile parlamentare din Hâncești. „Nu am avut o distorsionare atunci a situației epidemiologice”

Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății din Republica Moldova, a recunoscut că liderul PPDA Andrei Năstase a sunat-o pentru a-i solicita amânarea alegerilor parlamnetare din circumscripția Hâncești, care au avut loc în plină pandemie de coronavirus.

„Da, cu adevărat am fost apelată de Andrei Năstase și am fost întrebată în contextul anulării scrutinului electoral. Deci, noi am menționat atunci ce măsuri s-au întreprins, nimeni nu a insistat pe anulare. Din punct de vedere al sănătății publice, noi am spus care sunt rezultatele. Dacă vă aduceți aminte, noi nu am avut o distorsionare atunci a situației epidemiologice, anume din considerentul că s-au respectat întocmai toate recomandările”, a spus Dumbrăveanu, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4, potrivit TVRMOLDOVA.MD.

Într-o conferință de presă premergătoare alegerilor din Hâncești, Andrei Năstase declara că „nici un vot nu costă cât viața unui om” și că formațiunea pe care o conduce ar accepta amânarea alegerilor.

Amintim că, la data de 15 martie 2020, Viorica Dumbrăveanu anunța că 45 de persoane nu aveau dreptul să părăsească domiciliul după ce au intrat în contact cu o persoană infectată de COVID-19. 

Totodată, amintim că numărul persoanelor infectate cu COVID-19, după alegerile din circumscripția Hâncești, a crescut rapid. Alegerile au fost câștigate de candidatul PSRM, Ștefan Gațcan.

Precizăm că, la demersul Comisiei Electorale Centrale pentru o eventuală amânare a alegerilor, președintele și șeful Consiliului Suprem de Securitate, Igor Dodon, a răspuns, la 14 martie, că „întrucât în țară nu a fost instituită starea de urgență, autoritățile nu pot limita drepturile fundamentale ale cetățenilor, inclusiv dreptul de a alege și de a fi ales”.

A doua zi după alegerile din Hâncești, pe 16 martie, Igor Dodon s-a adresat către guvern cu solicitarea de a institui stare de urgență.

Menționăm că, potrivit legii, în perioada de stare de urgență nu este admisă organizarea alegerilor și a referendumurilor.
Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău