Viorica Dumbrăveanu: Se atestă o agravare a situației epidemiologice, mai ales la Chișinău. Au fost activate încă două instituții medicale

  • 24 Iulie 2020 10:40
Viorica Dumbrăveanu: Se atestă o agravare a situației epidemiologice, mai ales la Chișinău. Au fost activate încă două instituții medicale

Situația epidemiologică privind infecțiile cu COVID-19 se agravează, în special, în municipiul Chișinău. Rata de contagiozitate este în creștere, iar în unele localități acest indicator chiar s-a dublat. Autoritățile din sănătate au decis să activeze încă două instituții medicale pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19.

Republica Moldova înregistrează în continuare un număr mare de cazuri noi de infecție cu COVID-19, susține directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună. Rata medie de contagiozitate este de 1,15 la sută și este în creștere comparativ cu săptămânile anterioare. Spre exemplu, în unele localități din stânga Nistrului, din cauza unor focare, inclusiv la uzina metalurgică din Râbnița, acest indicator s-a dublat de la 0.9 la 1,8. Totuși, situația cea mai gravă se atestă în municipiul Chișinău, spune Nicolae Furtună:

Ultimele trei săptămâni noi putem vorbi despre o înregistrare relativ mare a numărului de cazuri, dar pe un trend de stabilizare. Deci, noi avem săptămânal în jur de 1560 – 1598 cazuri săptămânal. Incidența pentru ultimele 14 zile constituie 99 de cazuri la 100 de mii de populație și cea mai mare incidență este înregistrată în municipiul Chișinău și câteva teritorii din UTA Găgăuzia și raionul Soroca.

Între timp, 2263 de pacienți sunt tratați la domiciliu de către medicul de familie. 810 pacienți din numărul total de peste opt mii de persoane aflate până acum în tratament la domiciliu, au avut nevoie de spitalizare, după ce starea lor de sănătate s-a înrăutățit, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Marina Golovaci.

Vorbim despre persoanele care fiind monitorizate zilnic de către medicul de familie au relatat înrăutățirea stării generale și la decizia și evaluarea medicului au fost internați în instituțiile spitalicești. Considerăm că este un indice destul de bun pentru că numărul acestor pacienți este relativ mic comparativ cu numărul total de pacienți care au beneficiat de tratament la domiciliu.

Totodată, directorul ANSP Nicolae Furtună a declarat că redeschiderea grădinițelor nu este posibilă în prezent, ținând cont de situația epidemiologică.

Trebuie toată lumea să înțeleagă că în ultima instanță reluarea unor activității ține de situația epidemiologică din țară. Pe fundalul înregistrării multiplelor cazuri, redeschiderea acestor instituții este una asociată cu risc și noi tare nu dorim să repetăm experiența tristă a altor state care inițial au relaxat activitatea, iar ulterior au suspendat aceste activități.

Din cauza agravării situației în municipiul Chișinău, autoritățile din sănătate au anunțat că vor activa Spitalul Sfânta Treime” pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19. Aici vor fi internați bolnavii în stare medie și gravă, instituția având două secții de terapie intensivă dotate cu câte 18 paturi fiecare. De asemenea, va fi activat un spital raional, însă autoritățile nu au precizat de care instituție medicală este vorba.

Până acum 721 de persoane au fost răpuse de virus în Rep. Moldova.


Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău