Viorica Dăncilă ar putea semna, mâine, un contract privind extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău

  • 26 Februarie 2018 14:54
Viorica Dăncilă ar putea semna, mâine, un contract privind extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău

Premierul României Viorica Dăncilă va efectua mâine o vizită oficială la Chișinău, unde se va întâlni cu premierul Pavel Filip, pentru a discuta despre întărirea cooperării dintre cele două guverne și este așteptată și semnarea unui contract ce are în vedere construirea unui gazoduct și distribuirea de gaz în partea vestică a Republicii Moldova, de la Iași-Ungheni până la Chișinău.

Viorica Dăncilă va fi însoțită în capitala Republicii Moldova de miniștrii care se ocupă de domeniile ce vor fi subiectele principale ale întâlnirii. Un domeniu foarte important îl reprezintă energia. Aici se derulează o serie de proiecte care vizează conectarea fizică a Republicii Moldova, prin intermediul României, la spațiul energetic european, în concordanță cu obiectivele integrării economice a acestei țări în Uniunea Europeană.

Potrivit Radio România Actualități, la Chișinău, premierul Viorica Dăncilă va reafirma sprijinul constant și ferm al României pentru aspirațiile europene ale Republicii Moldova și va îndemna la continuarea reformelor structurale prevăzute de Acordul de asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Republica Moldova și România au inițiat în ultimii ani un șir de proiecte strategice, în special interconectarea energetică. În același timp, Chișinăul ar trebui să discute cu Bucureștiul și agenda europeană a Republicii Moldova mai ales în contextul președinției rotative la Uniunea Europeană, pe care România o va deține în 2018, a comentat pentru Radio Chișinău expertul Iulian Groza, fost ministru-adjunct al Afacerilor Externe și Integrării Europene. Pe de altă parte, criticile la adresa României făcute de Președinție, precum și situația politică de la București, ar putea afecta implementarea proiectelor comune, a atenționat expertul:

„Cel mai probabil relațiile între instituțiile prezidențiale din România și Republica Moldova nu se vor schimba. Pe de altă parte, există dimensiunea guvernamentală care este mai previzibilă. Sigur că evoluțiile interne din România ar putea într-un el sau altul să influențeze dinamica acelor proiecte strategice pe care noi le avem pe agendă”.

Vizita Vioricăi Dăncilă a fost precedată de o deplasare a vicepremierului pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, la București, săptămâna trecută. Atunci, Iurie Leancă a declarat că a primit asigurări că vor fi depuse toate eforturile ca gazoductul Iași-Ungheni să fie extins până la Chișinău în acest an. De asemenea, părțile discută eliminarea taxelor de roaming dar și realizarea unui proiecte finanțate de România din contul sprijinului financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău