Viorel Țentiu, șeful Biroului Interpol Moldova: Răspunsul Rusiei cu privire la Ilan Șor este aberant

  • 15 Februarie 11:41
Viorel Țentiu, șeful Biroului Interpol Moldova: Răspunsul Rusiei cu privire la Ilan Șor este aberant

Autoritățile de la Chișinău au transmis solicitări autorităților din Federația Rusă și Secretariatului General al INTERPOL de la Lyon cu privire la aflarea lui Ilan Șor. Miercuri a fost recepționat un răspuns în care autoritățile ruse invocă articolul 3 din Constituția Interpol, și anume neimplicarea în cazul Șor. Șeful Biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu, califică răspunsul ca fiind aberant, pentru că acel articol, spune el, vorbește despre neimplicarea organizației în chestiuni politice, militare, religioase și rasiale, transmite IPN.

În anul 2021, Comisia de control a fișierelor a declarat că solicitarea Republicii Moldova cu privire la anunțarea lui Șor în căutare internațională cu arest și extrădare este legală și în corespundere cu prevederile Constituției și regulilor de procesare a informațiilor. Recepționând acest răspuns aberant și absurd, reiese că Federația Rusă nu se implică invocând art. 3. Am interpelat din nou Secretariatul General al INTERPOL de la Lyon pentru a avea claritate pe acest caz, deoarece lucrurile se complică”, a declarat Viorel Țentiu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Potrivit lui Viorel Țentiu, autoritățile din Rusia declarau că Ilan Șor a ieșit ultima dată din Rusia în anul 2014, dar Șor anunță că se află în Rusia și astfel apare întrebarea cu privire la credibilitate. Șeful Interpol Moldova menționează că, reieșind din acest răspuns, Federația Rusă, în calitate de stat membru, nu-și onorează obligațiile.

Viorel Țentiu susține că autoritățile de Federația Rusă nu vor să întreprindă măsuri, nu vor să-și respecte obligațiile și nu vor să-l rețină și să-l aresteze pe Șor.

Pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere, pe 13 aprilie 2023, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat pe Ilan Șor (în lipsă) la 15 ani de închisoare, cu achitarea sumei de 5,2 miliarde de lei. Avocații lui Ilan Șor au contestat decizia la Curtea Supremă de Justiție, iar o decizie cu privire la admisibilitatea recursului încă nu a fost luată.

Politicianul Ilan Șor a plecat din Republica Moldova în anul 2019 și se afla în Israel. Conform informației oficiale disponibile în ultima perioada, începând cu luna noiembrie 2023, Ilan Șor circulă și are diverse întrevederi cu oficiali din alte state, în special din Rusia, fapt despre care urmăritul comunică personal în postări publicate pe rețelele de socializare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău