Viorel Prisăcari: Oamenii nu au învățat încă să lupte cu COVID-19, iar reluarea unor activități economice, începând cu 1 iunie, riscă să agraveze situația
-
25 Mai 2020 17:21
Situația epidemiologică din Republica Moldova depinde, în mare parte, de comportamentul oamenilor. De această părere este șeful Catedrei Epidemiologie din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, Viorel Prisăcari, care consideră că oamenii nu au învățat încă să lupte cu infecția, iar reluarea unor activități economice, începând cu 1 iunie, riscă să agraveze situația.
Profesorul universitar, Viorel Prisăcari, constată că evoluția epidemiologică înregistrată în Republica Moldova în ultimele săptămâni nu este deloc satisfăcătoare în comparație cu alte țări. El consideră că nu este timpul potrivit pentru relaxarea măsurilor restrictive.
„Timpul, bineînțeles, nu este potrivit fiindcă spre deosebire de multe alte țări unde epidemia este în retragere și unde se înregistrează cazuri sporadice sau deloc nu se înregistrează și iată până la 1 iunie nimeni nu dă voie ca să relaxeze situația. Dar la noi, încă, incidența este destul de înaltă, situația este nefavorabilă la noi în țară, cu regret, fiindcă am avut la îndemână 60 de zile de stare excepțională, fraților, în care am stat în casă, atâta informație de la specialiști, ca să ieșim din stare excepțională cu un nivel atât de înalt de morbiditate sau de incidență prin infecție cu COVID-19”, a subliniat profesorul universitar.
Pentru a preveni răspândirea infecției cu COVID-19, profesorul universitar, îndeamnă oamenii să manifeste responsabilitate și să respecte măsurile de protecție individuală.
„În primul rând, ca fiecare din noi să înțeleagă că trebuie să îmbrace masca atunci când iese în colectiv, când iese în public, când merge în magazin, la farmacie. Uitați-vă ce se întâmplă pe stradă, sau intrați la o piață. Fac proteste mai întâi. Protestează și toți sunt cu măști când protestează, dar când te duci și te deservește aproape nimeni nu are mască. Aceasta este și toată problema noastră. Se deschide aceiași sală de fitness, înseamnă că nu intră o sută de persoane, dar intră zece persoane. Distanța socială este foarte importantă în cazul de față. Iată de ce eu spun că totul depinde de conștiința fiecăruia dintre noi, cum noi o să ne comportăm așa o să avem”, a menționat Viorel Prisăcari.
De la declanșarea pandemiei de COVID-19 în Republica Moldova au fost înregistrate peste 7000 de cazuri de infecție cu noul tip de coronavirus, dintre care 2166 de cazuri doar în ultimele două săptămâni.