Viorel Gherciu: Doar cei care nu asigură calitatea produselor au probleme

  • 23 Noiembrie 2021 08:43
Viorel Gherciu: Doar cei care nu asigură calitatea produselor au probleme

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, spune că în Republica Moldova este implementată legea care obligă magazinele să expună pe rafturi 50% din produse autohtone. Potrivit ministrului, dificultăți de realizare a produselor atât în stare proaspătă, cât și procesate, întâmpină doar cei care nu asigură un standard înalt de calitate. Viorel Gherciu spune că acolo unde există calitate ridicată, produsele autohtone dispar mai repede de pe rafturile magazinelor decât cele de import, notează IPN.

Legea privind comerțul interior ce obligă rețelele de magazine să ofere produselor autohtone 50% din lungimea liniară a raftului comercial, a fost promulgată încă în decembrie 2020. Ministrul Agriculturii spune că legea este avantajoasă doar pentru producătorii care respectă standardele de calitate și care asigură cantități mari de produse.

„Este necesar ca produsele autohtone să fie livrate în cantitatea necesară și în asortimentul solicitat de consumatori. Produsele de calitate, care sunt solicitate de consumatori se regăsesc pe rafturile magazinelor din Republica Moldova. Discut cu producătorii care au produse calitative și ne spun că nu au nicio problemă cu piața de desfacere. Impedimente întrunesc doar cei care nu asigură calitate. Știu companii care oferă produse, inclusiv procesate, nu doar în stare proaspătă, cererea este mare și nu reușesc să satisfacă cererea consumatorului”, a spus Viorel Gherciu, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

În același timp, Viorel Gherciu spune că, de la preluarea șefiei ministerului, a reușit majorarea fondului de subvenționare în agricultură și restructurarea mai multor agenții subordonare Ministerului, inclusiv, Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură.

„A fost majorat fondul de subvenționare și a fost majorat, în premieră, cu o sumă de 430 de milioane de lei. Lista beneficiarilor de subvenții este una publică. Anul trecut au beneficiat peste 2400 de persoane. M-am întâlnit cu agricultorii din raioane care au beneficiat de aceste subvenții și am văzut că s-au făcut investiții în sectorul agricol”, a mai spus Viorel Gherciu.

La capitolul realizări în primele 100 de zile de mandat, ministrul a mai trecut acordarea unui suport financiar fără dobândă în sumă de 120 milioane lei pentru fermieri, cu scopul de a-i ajuta să-și modernizeze tehnica agricola. Acordarea sprijinului financiar a fost realizată prin intermediul Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău