Viorel Gârbu: Restricțiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19 au afectat toate sectoarele economiei naționale

  • 02 Octombrie 2020 13:06
Viorel Gârbu: Restricțiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19 au afectat toate sectoarele economiei naționale

Economia Republicii Moldova va înregistra o scădere în acest an cu 4 la sută, iar Produsul Intern Brut riscă să se micșoreze cu 5,5 la sută, arată un raport al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Instituția finaciară și-a revizuit în scădere estimările privind evoluția economiei moldovenești în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19. Experții economici de la Chișinău nu exclud că situația ar putea fi mult mai gravă. 

În raportul publicat de BERD, experții prognozează că PIB-ul Republicii Moldova se va micșora cu 5,5 la sută în acest an și va crește cu doar 3,5% în 2021. Datele statistice prezentate de către instituțiile statului, confirmă prognozele BERD-ului, menționează expertul economic, Viorel Gârbu. Potrivit lui, restricțiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19 au afectat toate sectoarele economiei naționale.

Pentru a înțelege cât este de gravă situația nu este necesar să ne uităm numaidecât la estimările BERD. Noi avem, deja, datele statistice pe prima jumătate a anului. Vedem că în trimestrul doi PIB-ul s-a redus cu 14%. Estimările BERD-ului sunt că până la finele anului PIB-ul se va reduce cu 5%, iată că noi avem, deja, în trimestru II – 14% scădere, iar pe jumătate de an în scădere cu 7%. În același timp, epidemia accelerează cu viteză mare. Noi ajungem la cifre mult mai mari decât a fost în trimestru II al. Ce vor face autoritățile? Vor impune din nou restricții? Aceste restricții sunt, practic, mortale pentru economia națională. Momentan, toate domeniile sunt afectate, mai puțin domeniu financiar-bancar și telecomunicațiile, domenii care sunt flexibile. Restul domeniilor sunt toate afectate. Suntem o țară de consumatori și în primul rând este afectat comerțul. Acolo scăderile sunt masive. Este lovit foarte tare și sectorul HoReCa, a spus Viorel Gîrbu.

Potrivit prognozelor BERD, în acest an economia țării va înregistra o scădere de 4 la sută, în timp ce în 2021 – se așteaptă o creștere cu 5%. Expertul economic, Sergiu Gaibu, susține că nu există certitudine că aceste prognoze se vor adeveri, însă, indiscutabil economia țării va fi grav afectată de efectele pandemiei de COVID-19.

Scăderea economiei este un moment care nu este îmbucurător nici pentru o țară în condițiile în care Republica Moldova este lovită atât de pandemia de COVID-19, cât și de efectele schimbărilor climatice, ca de exemplu seceta gravă din acest an. Indiscutabil nu putem să avem un rezultat pozitiv. O prognoză de 4% nu este cea mai negativă, potențial. Certitudinea că va fi anume așa nu este sută la sută, dar, indiscutabil, trendul de scădere este cert, deja, pentru toți specialiștii și experții în domeniu, a menționat Sergiu Gaibu.

Anterior, autoritățile de la Chișinău prognozau o reducere a Prodului Intern Brut cu 4,5 la sută în 2020, cu o revenire ulterioară pe parcursul anului 2021 în proporție de 4%.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău