Viorel Gârbu, despre reducerea sumei achitate pentru recuperarea miliardului furat prin distribuirea parțială a profitului BNM: Guvernul trebuie să se gândească la soluții mai reale

  • 11 Februarie 2020 14:34
Viorel Gârbu, despre reducerea sumei achitate pentru recuperarea miliardului furat prin distribuirea parțială a profitului BNM: Guvernul trebuie să se gândească la soluții mai reale

Propunerea autorităților referitoare la direcționarea unei părți a profitului Băncii Naționale a Moldovei (BNM) în Bugetul de Stat reprezintă o soluție acceptabilă în vederea reducerii sumei achitate pentru recuperarea miliardului furat din sistemul bancar, dar nu este una durabilă, afirmă economistul Viorel Gârbu.

El a declarat pentru Radio Chișinău că în prezent situația la Banca Națională este una stabilă, numai că profitul BNM nu este suficient de mare pentru a acoperi aceste cheltuieli, iar soluția principală este recuperarea mijloacelor delapidate, a subliniat Viorel Gârbu.

”Profitul Băncii Naționale sigur că poate fi direcționat inclusiv pentru această destinație. Suplimentar, trebuie să menționez faptul că atunci când BNM pe o perioadă lungă de timp înregistrează pierderi, acestea sunt compensate de Guvern. Așa cum am înțeles eu, Guvernul propune să folosească aceste mijloace pentru a acoperirea costurilor aferente achitării dobânzii. Creditul nu dispare, el trebuie restituit de Guvern. Dar profitul BNM poate fi îndreptat către acoperirea costurilor pe care le are Ministerul Finanțelor, bugetul de stat, în vederea deservirii acestui credit oferit de BNM. Dobânda dispare, dar și aici este suficient spațiu de discuții – de ce s-a fixat o dobândă la rata inflației, la nivel de 5 procente, de ce nu s-a fixat o dobândă formală? Fiind că, efectiv, aceste relații care apar între Guvern și BNM sunt mai mult relații contabile.

- Mai ales în contextul în care dobânda pentru cele trei bănci a fost de 0,1%.

Da. Bine, aici sunt perioade diferite. Nu trebuie comparate aceste două acțiuni. Dar, totuși, sigur că dobânda poate fi mai mică, pentru că atunci când BNM intră în situații de criză, pierderile acesteia sunt compensate de Guvern și atunci există această garanție și pe viitor.

- Este o soluție durabilă?

Cred că mai puțin, pentru că, după cum arată experiența, profitul Băncii Naționale nu este chiar atât de mare, iar costurile de deservire a acestui credit sunt destul de mari. Guvernul trebuie să se gândească la soluții mai reale pentru a rezolva această problemă, iar soluția principală este recuperarea mijloacelor care au fost furate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău