Viorel Furdui: Atât timp cât statul nu-și va determina clar vectorul, nu vor fi bani pentru dezvoltare

  • 14 Iulie 2020 08:02
Viorel Furdui: Atât timp cât statul nu-și va determina clar vectorul, nu vor fi bani pentru dezvoltare

Problema accesului conducătorilor autorităților locale din Moldova la mijloacele de asistență europeană nu mai există. Declarația a fost făcută de Viorel Furdui, director executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) în cadrul dezbaterilor publice de la Agenția IPN "Cum și cui ajută Uniunea Europeană în Republica Moldova". Potrivit lui, din contra: "acum solicitările de sprijin extern și numărul cererilor prevalează oferta".

"După ultimele alegeri locale, la conducere  a venit o mulțime de oameni, care sunt numai ochi si urechi și cu mare interes studiază posibilitățile de atragere a fondurilor, încearcă să participe la toate concursurile și folosesc toate instrumentele existente pentru atragerea de bani la dezvoltarea comunităților lor", susține Viorel Furdui.

Drept exemplu de activitate prodigioasă a conducătorilor locali, el a menționat orașele Edineț, Ungheni, Strășeni, Ialoveni, precum și multe sate, în care primarii activi și-au propus drept sarcină primordială dezvoltarea economică a localităților.

În opinia lui Viorel Furdui, și partenerii externi perfecționează în permanență instrumentele de susținere a comunităților locale din Moldova. "Asistența se realizează atât la nivelul relațiilor bilaterale, cât și în cadrul proiectelor europene. De exemplu, SUA ajută la dezvoltarea orașelor și satelor în cadrul Programului "Comunitatea mea". Elveția acordă granturi de dezvoltare prin Programul "Mă implic". Uniunea Europeană, prin intermediul Agențiilor de dezvoltare, implementează proiecte de construcție a apeductelor, canalizării și drumurilor, precum și implementează programe proprii, cum ar fi cea pentru sporirea eficienței energetice. În curând vor fi lansate noile proiecte - "Lider" și "GAL", care au drept scop unirea comunităților, autorităților locale și businessului", spune directorul executiv al CALM.

Dar, deocamdată, conducătorii locali concurează pentru resurse foarte nesemnificative. "Ei se bucură de fiecare cinci-șapte mii, pe care reușesc să le obțină printr-un program sau altul, deși ar putea primi mult mai mult sprijin", a subliniat Viorel Furdui.

"De ani de zile vorbim despre dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor de bază. Vorbim elocvent, de la tribună, că vrem să readucem oamenii în țară, dar când vezi ce resurse sunt disponibile cu adevărat... Însă dezvoltarea infrastructurii necesită milioane. Dar de cine depinde accesul la investiții? În primul rând, nu de autoritățile locale. Și aceasta este o problemă fundamentală", a menționat directorul executiv al CALM.

"Guvernarea, statul trebuie să dea semnale clare și să decidă, în cele din urmă, asupra direcțiilor primordiale, care ar avea o credibilitate internațională, astfel încât în țară să intre investiții la volumul potrivit. Fără aceasta ne vom lovi în permanență de insuficiența  financiară și lipsa accesului la mijloace substanțiale", a conchis Viorel Furdui.

Dezbaterile publice " Cum și cui ajută Uniunea Europeană în Republica Moldova " au fost organizate în cadrul proiectului "Depășirea stereotipurilor privind integrarea europeană prin comunicare", realizat de Agenția de presă IPN cu suportul Fundației Hanns Seidel.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,57 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău