Violențele escaladează în Ucraina, în ajunul alegerilor prezidențiale

  • 23 Mai 2014 13:59
Violențele escaladează în Ucraina, în ajunul alegerilor prezidențiale

Violențele escaladează în estul Ucrainei, în ajunul alegerilor prezidențiale, care urmează să se desfășoare duminică în această țară.

Doar în confruntările, de la 22 mai, dintre armată și separatiști și-au pierdut viața 17 militari ucraineni. Separatiștii blochează birourile electorale pentru a încerca să împiedice scrutinul, fundamental pentru stabilizarea politică a țării.

Președintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a făcut apel la poporul ucrainean să se prezinte la urne în ziua alegerilor prezidențiale din 25 mai, întrucât "acest scrutin va încheia o etapă a procesului de formare a unei noi guvernări, legitime și responsabile. "Nu vom permite ca țara noastră să fie transformată într-o parte a imperiului postsovietic. Am început procesul de creare a unei armate eficiente, am inițiat reforme și punem bazele unui nou model economic pentru Ucraina", a mai menționat Oleksandr Turcinov.

Între timp, separatiștii din estul Ucrainei au declarat mobilizare generală împotriva forțelor ucrainene.

Președintele Comitetului Alegătorilor din Ucraina, Oleksandr Cernenko, a afirmat că aproximativ 7% dintre ucraineni nu vor putea vota la prezidențialele de duminică, din cauza situației din estul țării. Comisia electorală centrală din Ucraina anunțase miercuri că cel puțin 12 din cele 34 de comisii districtuale din Donețk și Lugansk au fost ocupate de activiști pro-ruși.

Totodată, au avut loc și câteva atacuri ale unor grupuri de teroriști înarmați din Federația Rusă, care au încercat să traverseze ilegal frontiera ucraineană, la două punctele de trecere din regiunea Lugansk. Incidentele au avut loc în timp ce Federația Rusă a anunțat că își retrage trupele dislocate la frontiera cu Ucraina.

Aproximativ 20 de candidați vor participa la alegeri, însă bătălia se va da între omul de afaceri Petro Poroșenko, care ar putea câștiga alegerile chiar din primul tur, potrivit sondajelor, și fostul premier Iulia Timoșenko.

Cetățenii ucraineni cu drept de vot care se află pe teritoriul Republicii Moldova vor putea vota la alegerile prezidențiale din 25 mai la secțiile de votare ce vor fi deschise la Ambasada Ucrainei de la Chișinău și la Consulatul Ucrainei la Bălți. Pentru a participa la alegeri, cetățenii Ucrainei trebuie să aibă asupra lor pașaportul și să fie incluși în listele electorale.

Fostul președinte ucrainean, Victor Ianukovici, a fugit din țară la sfârșitul lunii februarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,74
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău