Violențe la Paris | Prim-ministrul Franței și-a anulat deplasarea în Polonia, la COP24

  • 02 Decembrie 2018 09:33
Violențe la Paris | Prim-ministrul Franței și-a anulat deplasarea în Polonia, la COP24

Prim-ministrul francez Edouard Philippe, aflat în vizită sâmbătă seară la o unitate de poliție, a condamnat violențele "incredibil de șocante" care au avut loc cu prilejul mobilizării "Vestelor galbene" la Paris, mulțumindu-le forțelor de ordine, relatează AFP.

"Imaginile pe care le-am văzut sunt incredibil de șocante. Și aceste imagini sunt nimic în comparație cu ce ați trăit. Ele nu redau presiunea pe care ați suferit-o. Și nu ați dat deloc înapoi, deci vă mulțumesc foarte sincer", le-a spus șeful guvernului polițiștilor la unitatea din Bessieres, conform unei înregistrări difuzate de serviciile sale.

"Cei care erau în fața voastră erau pregătiți, echipați, organizați pentru a merge la confruntare în condițiile cele mai dificile și cele mai dure", a spus el, vorbind despre cele 287 de arestări care sunt "aproape un record".

Prim-ministrul a fost însoțit în vizita sa de ministrul de interne Christophe Castaner și de secretarul de stat Laurent Nunez.

"Am venit (...) pentru a vă spune mulțumesc. Este puțin lucru de spus, dar este important să o spunem. Și nu va fi niciodată atât de clar pe cât gândim în sinea noastră despre ceea ce ați făcut astăzi. Mă înclin în fața voastră", le-a spus el polițiștilor.

Vehicule și restaurante incendiate, magazine devastate și jefuite, forțe de ordine și salvatori atacați: din cartierul Operei până pe străzile Foch și Rivoli, scenele de gherilă urbană s-au repetat în mai multe cartiere rezidențiale ale capitalei, eclipsând mesajul transmis în întreaga Franță de zeci de mii de "veste galbene".

Violențele s-au soldat cu circa o sută de răniți, dintre care 14 în rândul forțelor de ordine.

Edouard Philippe a decis să-și anuleze deplasarea în Polonia pentru summitul privind schimbarea climatică COP 24 în urma gravelor violențe de sâmbătă de la Paris, au anunțat anterior serviciile sale.

Prim-ministrul francez, care urma să se deplaseze în Polonia duminică după-amiază și luni, "va rămâne în Franța" și a cerut ministrului tranziției ecologice, Francois de Rugy "să conducă delegația franceză" la COP luni, a precizat anturajul său.

Șeful guvernului va participa duminică dimineață la reuniunea convocată de urgență de președintele Macron la întoarcerea sa de la summitul G20 din Argentina.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău