Violențe israeliano-palestiniene: Proteste în Australia, Egiptul deschide granița cu Gaza, apeluri la măsuri ale Consiliului de Securitate

  • 15 Mai 2021 15:02
Violențe israeliano-palestiniene: Proteste în Australia, Egiptul deschide granița cu Gaza, apeluri la măsuri ale Consiliului de Securitate

Câteva mii de oameni au manifestat sâmbătă la Sydney și alte câteva sute la Melbourne împotriva raidurilor israeliene din Gaza, după recenta escaladare a violențelor între forțele israeliene și militanți palestinieni, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

La Sydney, protestatarii au defilat prin oraș scandând sloganuri ca "Palestina liberă" și "Gaza liberă". Manifestanții din Melbourne au arborat pancarte cu mesaje similare.

Într-a cincea noapte de ciocniri, aeronave israeliene au bombardat la primele ore ale zilei de sâmbătă obiective din Gaza, iar militanți ai Hamas, care controlează teritoriul, au răspuns lansând rachete în direcția Israelului.

Serviciile de salvare palestiniene au anunțat sâmbătă moartea în urma unui raid aerian israelian a zece membri ai aceleiași familii, dintre care opt copii și două femei, care se aflau într-un imobil cu trei etaje în tabăra de refugiați Al Shati.

"Copiii erau în siguranță în casa lor, nu aveau arme, nu au lansat rachete", a povestit la spital tatăl copiilor, Mohammad Abu Hatab, în timp ce liderul Hamas Ismail Haniyeh a denunțat într-un comunicat "un masacru odios în tabăra Al Shati".

Armata israeliană a precizat la rândul ei într-un comunicat că în cursul nopții au avut loc cel puțin cinci raiduri în Fâșia Gaza, una dintre țintele vizate fiind cartierul general al comandantului forțelor de securitate ale Hamas, Tawfiq Abu Naim.

Egiptul a anunțat sâmbătă că și-a deschis frontiera terestră cu Gaza și a trimis zece ambulanțe în enclava palestiniană pentru a evacua și trata în spitalele sale palestinieni răniți în bombardamentele israeliene, a indicat pentru France Presse o sursă medicală egipteană.

Punctul de trecere de la Rafah dintre Egipt și Fâșia Gaza este singurul punct de comunicare al teritoriului palestinian cu lumea care nu este controlat de Israel.

Ultimul bilanț al autorităților palestiniene indică 139 de morți, între care 39 de copii, și aproape 1000 de răniți în raidurile israeliene din Gaza, începând de luni, iar statul evreu a anunțat moartea a nouă israelieni, între care un copil și un membru al armatei.

Sâmbătă, Malaezia și Indonezia au cerut Consiliului de Securitate al ONU să intervină pentru a opri acțiunile Israelului din Gaza.

"Îndemnăm comunitatea internațională și în special Consiliul de Securitate al ONU să acționeze pentru a pune capăt tuturor formelor de violență comise de Israel și a salva viețile palestinienilor", a declarat președintele indonezian Joko Widodo într-un discurs televizat, după ce a discutat la telefon cu premierul malaezian Muhyiddin Yassin.

"Deocamdată, Consiliul de Securitate nu a formulat nicio declarație cu privire la situația curentă din Palestina din cauza opoziției SUA", a adăugat el, citat de Reuters.

Consiliul de Securitate al ONU va discuta public duminică evoluțiile din Orientul Mijlociu. Forul celor 15 s-a reunit pe parcursul săptămânii în cadru privat pentru a analiza situația, dar deocamdată nu s-a ajuns la un acord cu privire la o declarație publică, menționează Reuters, citând surse diplomatice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău