Violențe israeliano-palestiniene: Premierul Netanyahu decretează stare de urgență la Lod

  • 12 Mai 2021 10:59
Violențe israeliano-palestiniene: Premierul Netanyahu decretează stare de urgență la Lod

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a decretat miercuri stare de urgență în orașul Lod din centrul Israelului unde în ultimele ore, conform poliției, au avut loc revolte ale minorității arabe, transmite AFP.

Într-un comunicat, premierul Netanyahu a declarat că a dat undă verde pentru declararea stării de urgență în Lod, în timp ce poliția a informat despre 'revolte' ale minorității arabe locale după moartea violentă, marți, a unui arab israelian.

Potrivit unui fotograf al AFP, prim-ministrul Israelului s-a deplasat la Lod în noaptea de marți spre miercuri pentru a face apel la calm, în timp ce în acest oraș situat în apropierea aeroportul internațional Ben Gurion se instala un dispozitiv puternic de securitate.

Luni seara târziu, Lod, un oraș cu o populație mixtă de 77.000 de locuitori, 47.000 de evrei și 23.000 de arabi, situat în suburbiile Tel Avivului, a fost scena unor ciocniri violente, în urma cărora un arab israelian a fost ucis de un evreu.

Marți seară, în timp ce manifestațiile s-au înmulțit în Ierusalimul de Est, în Cisiordania, dar și în orașele arabe din Israel, situația a degenerat la Lod, potrivit informațiilor furnizate de poliție.

"Revolte de amploare au izbucnit din partea unor rezidenți arabi, punând în pericol locuitorii", se arată într-un comunicat al poliției."Au fost incendiate vehicule și avariate bunuri".

Pentru a veni în sprijinul poliției locale, guvernul a desfășurat în Lod unități ale poliției de frontieră cu sediul în Cisiordania ocupată.

Potrivit presei israeliene, trei sinagogi și mai multe magazine din Lod au fost incendiate.

Scene de violență au avut loc și în alte localități unde locuiesc arabi israelieni, precum Akko (Acre),Wadi Ara sau Jisr A-Zarqa în apropiere de Haifa, unde au fost arestate opt persoane, potrivit poliției.

Demonstrațiile, escaladarea și ciocnirile din orașele arabe israeliene au început în urma ciocnirilor din ultimele zile de pe Esplanada Moscheilor în Ierusalimul de Est.

Peste 700 de palestinieni au fost răniți începând de vineri în confruntările cu poliția israeliană în Ierusalimul de Est.

În semn de 'solidaritate' cu palestinienii din Ierusalimul de Est, mișcarea islamistă Hamas din Fâșia Gaza a lansat începând de luni peste 500 de rachete către Israel, ucigând trei persoane.

La rândul lor, forțele aeriene israeliene au bombardat Fâșia Gaza, ucigând cel puțin 32 de palestinieni, printre care mai mulți copii.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău