Violențe împotriva femeilor: UE adoptă sancțiuni împotriva unor indivizi și entități din șase țări

  • 07 Martie 2023 16:05
Violențe împotriva femeilor: UE adoptă sancțiuni împotriva unor indivizi și entități din șase țări

Uniunea Europeană (UE) a adoptat sancțiuni împotriva a trei entități și nouă indivizi responsabili de violențe sexuale și de încălcări ale drepturilor femeilor în șase țări (Afganistan, Rusia, Sudanul de Sud, Myanmar, Iran și Siria), informează marți, 7 martie, AFP, citând surse diplomatice.

Anunțul privind instituirea acestor sancțiuni - o premieră în cadrul UE la adresa autorilor de violențe sexuale - intervine cu o zi înainte de Ziua internațională a drepturilor femeii, transmite Agerpres.

"Prin impunerea acestor sancțiuni, trimitem un mesaj clar celor vinovați, că crimele lor nu vor rămâne nepedepsite", a declarat ministrul olandez al afacerilor externe Wopke Hoekstra.

Lista urmează să fie publicată marți în Jurnalul Oficial.

Potrivit unui document obținut de AFP, printre persoanele sancționate se numără doi responsabili talibani: ministrul pentru învățământ superior Neda Mohammad Nadeem, "responsabil de încălcarea generalizată a drepturilor femeilor la educație", și ministrul pentru promovarea virtuții și prevenirii viciului, Mohammad Khalid Hanafi.

Doi responsabili ai poliției din Moscova se află de asemenea pe această listă, fiind considerați vinovați de arestări arbitrare și de torturi, precum și doi înalți responsabili militari ruși, pentru violențe sexuale și violuri comise în Ucraina în martie și aprilie 2022.

Doi responsabili ai milițiilor proguvernamentale din Sudanul de Sud sunt de asemenea sancționați, pentru "uz sistematic de violențe sexuale ca tactică de război".

Ministrul-adjunct de interne din Myanmar, Toe Ui, este vizat la rândul său de sancțiuni, pentru rolul pe care l-a avut în trecut în calitate de înalt responsabil al administrației centrelor de detenție din această țară, centre unde au fost comise "în mod sistematic violențe sexuale".

Cele trei entități sancționate sunt: închisoarea pentru femei din Qarchak (Iran), garda republicană siriană și Biroul militar (OCMSA) ce supervizează centrele de detenție și interogatoriile în Myanmar. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău