Violența față de copii, prevenită prin stabilirea unui mecanism de sesizare a cazurilor

  • 12 Noiembrie 2013 20:27
Violența față de copii, prevenită prin stabilirea unui mecanism de sesizare a cazurilor

În Republica Moldova, anul acesta, a fost testată funcționalitatea echipelor multidisciplinare în câteva raioane, iar, ca rezultat, a crescut numărul cazurilor raportate de abuz asupra copiilor.

Violența față de copii poate fi prevenită prin stabilirea unui mecanism clar de sesizare a cazurilor și colaborarea între specialiștii din diferite domenii, recomandă experții străini prezenți la Chișinău, în cadrul unei conferințe internaționale. În Republica Moldova, anul acesta, a fost testată funcționalitatea echipelor multidisciplinare în câteva raioane, iar, ca rezultat, a crescut numărul cazurilor raportate de abuz asupra copiilor.
 
În Moldova, abuzul față de copii a fost ani la rând o problemă socială ascunsă, dar acum a fost recunoscută public, este de părere Maria Keller-Hamela, psiholog clinic din Polonia. Lucrul în echipe formate din diferiți specialiști, dă cele mai bune rezultate în depistarea și soluționarea cazurilor, susține expertul.
 
”Este vorba despre cooperarea dintre oamenii legii, sistemul educațional, asistența socială și organizațiile non-guvernamentale. Profesioniștii trebuie învățați cum să detecteze un caz de abuz, altfel copiii nu vor recunoaște că au fost abuzați. Ei vor încerca să ascundă ce li se întâmplă acasă”, a spus Maria Keller-Hamela.
 
Nigel King din Marea Britanie a fost polițist timp de 32 de ani și a investigat cazuri de abuz asupra copiilor timp de 11 ani. Acum este expert internațional în domeniu și afirmă că prevenirea și combaterea acestui fenomen este un proces de durată.
 
”Moldova este în etapa incipientă a modificării legislației și a practicilor, dar este un start bun. Țării mele i-a luat 40 de ani pentru a pune la punct un mecanism eficient. Nu e un proces rapid” a declarat Nigel King.
 
Mecanismul de lucru în echipe multisciplinare a fost testat anul acesta în trei raioane, Leova, Orhei și
Fălești. Deși se confruntă cu o lipsă acută de psihologi și cu o fluctuație intensă a cadrelor în asistența socială, acest mecanism a dat rezultate, susține Daniela Sâmboteanu, director al Centrul Național de Prevenire a Abuzurilor față de Copii.
 
Autoritățile promit că acest mecanism de colaborare interdisciplinară va intra în vigoare pe întreg teritoriul republicii, până la sfârșitul acestui an.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău