Vinuri, fructe, haine și transformatoare electrice sunt doar câteva dintre bunurile pe care R. Moldova le exportă în Țările de Jos

  • 04 Octombrie 2023 14:35
Vinuri, fructe, haine și transformatoare electrice sunt doar câteva dintre bunurile pe care R. Moldova le exportă în Țările de Jos

Vinuri, fructe, haine și transformatoare electrice sunt doar câteva dintre bunurile pe care Rep. Moldova le exportă în Țările de Jos, iar schimburile comerciale dintre cele două țări au însumat 62,2 milioane de dolari în primele șase luni ale acestui an. Datele au fost prezentate în cadrul „Forumului de afaceri moldo-olandez” care s-a desfășurat astăzi, 4 octombrie, la Chișinău la care au fost discutate oportunitățile locale de investiții, dar și provocările cu care se confruntă investitorii în contextul geopolitic actual, în condițiile războiului din Ucraina, transmite Radio Chișinău.

„Forumul de afaceri moldo-olandez” este primul eveniment de acest fel după inaugurarea misiunii diplomatice a Țărilor de Jos la Chișinău, iar bazele relațiilor comerciale dintre cele două țări au fost stabilite cu mulți ani în urmă. În prezent, acestea reprezintă peste 1% din valoarea comerțului total al Rep. Moldova, a declarat în cadrul forumului directorul general adjunct al Agenției de Investiții "Invest Moldova", Ion Iordachi.    

„Suntem două țări mici, dar cu oportunități foarte mari, care urmează să le valorificăm pe parcursul acestor două zile. Noi avem niște relații economice istorice. Actualmente circa 1% din tot rulajul economic a Rep. Moldova este cu Olanda. Acum avem o misiune complicată geopolitic pentru că este un război la hotarele Rep. Moldova, dar investitorii din Olanda sper să ne ajute să ne dezvoltăm în primul rând capacitățile noastre logistice aici, ca să fim pregătiți pentru o eventuală reconstrucție a Ucraine. Deși, avem istoric relații bune pe segmentul agroindustrial, noi ne dorim să încurajăm și alte industrii cu Olanda cum ar fi electronică și să ne implicăm mai mult în piața Olandeză”,
a precizat Ion Iordachi.    

Forumul de Afaceri moldo-olandez este începutul unei căi noi pentru a crea oportunități de afaceri între cele două țări, a declarat Ambasadorul Țărilor de Jos în Rep. Moldova, Fred Duijn.

Câteva luni în urmă Olanda a început o nouă inițiativă aici prin intermediul Ambasadei Țărilor de Jos în Rep. Moldova. Moldova are acum o cale spre Europa, de aceea se întâmplă foarte multe reforme și acorduri de liber schimb. Știu că sunt foarte mulți antreprenori din Rep. Moldova care deja au descoperit mediul de afaceri Olandez. În continuare, sper cât mai mulți să devină ambasadori ai oportunităților de a crea afaceri în Olanda, dar și în Moldova”, a spus  Fred Duijn.       

În topul produselor exportate de Rep. Moldova pe piața olandeză sunt piese de mobilier, fructe, ulei de floarea soarelui, vestimentație, semințe și vin. Cooperarea cu Țările de Jos ne va aduce nu doar idei noi, ci și o creștere și o dezvoltare în investiții, a declarat secretara de stat, la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Veronica Arpintin.

Avem sprijin enorm din partea Țărilor de Jos în sectorul textil și îmbrăcăminte. Noi am pornit de la agricultură, însă avem un potențial enorm pentru a dezvolta alte sectoare. Similaritățile noastre creează oportunități mari, iar aceste lucruri vin de la faptul că Moldova s-a conectat anterior cu România și Ucraina. Investim în continuare, în educație, în învățământ și în forța de muncă din  Moldova astfel încât să putem deveni mai competitivi. Capitalul nostru reprezintă valoarea adăugată pentru investitori. Anul acesta am simplificat  regulile pentru conlucrarea cetățenilor din statele europene, astfel încât permisele de ședere nu mai sunt necesare. Creativitatea pe care o avem noi ne va ajuta să identificăm noi nișe și noi oportunități pentru dezvoltarea  diferitor proiecte de investiții, fie proiecte de promovare a exporturilor, importurilor, a bunurilor și serviciilor. Țineți minte că Rep. Moldova este un partener de încredere și noi nu ne putem imagina situația în care leadershipul din alte state să nu vină la noi”, a spus Veronica Arpintin.   

Țările de Jos se numără printre primii 19 parteneri comerciali ai Rep. Moldova la nivel global, iar după valoarea capitalului investit se află în top 3 investitori. Conform datelor oficiale ale Agenției Servicii Publice, în Republica Moldova activează 144 de întreprinderi cu capital olandez.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău