Vinul Moldovei prezentat la Adunarea Generală a Asociației Internaționale de Sommelieri

  • 04 Iulie 2023 16:52
Vinul Moldovei prezentat la Adunarea Generală a Asociației Internaționale de Sommelieri

Republica Moldova este reprezentată de zece producători de vinuri la Adunarea Generală a Asociației Internaționale de Sommelieri (ASI), desfășurată în perioada 3-6 iulie, la Helsinki, Finlanda, reunind peste o sută de lideri internaționali ai profesiei de sommelier, transmite MOLDPRES.

”Deja de un deceniu, brandul național vinicol „Vinul Moldovei/Wine of Moldova” reprezintă patrimoniul vitivinicol al țării noastre, iar calitatea vinurilor noastre s-a reafirmat cu succes pe plan internațional grație eforturilor producătorilor și exportatorilor noștri. Vinurile sunt un ambasador notoriu al excelenței pe care țara noastră a atins-o în industria agro-alimentară, conectând de asemenea elemente culturale, turistice și de mândrie națională. Echipa Ambasadei a depus maxime eforturi pentru o prezență reușită la evenimentul anual al ASI, ocazie de promovare internațională de excepție”, a estimate ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Suediei și în Islanda, Norvegia și Finlanda, Liliana Guțan.

În premieră, la lucrările ASI a fost invitată Asociația Sommelierilor din Moldova, care a promovat la eveniment vinurile prezente de la cramele din Moldova, atât de la producători cu renume, cât și de la mici producători, oferite prin intermediul Oficiului Național al Viei și Vinului din Moldova (ONVV), partenerul de aur al ASI în 2023, grație sprijinului strategic al USAID Moldova.

”Este o onoare și o responsabilitate pentru industria vitivinicolă a Moldovei să fie partener al acestei reputate organizații profesioniste, prin intermediul căreia promovăm vinurile noastre către mii de sommelieri din toată lumea, cei care creează tendințe, lansează noutăți și încurajează consumatorii și importatorii să descopere vinuri noi, precum cele ale țării noastre”, a remarcat Elizaveta Breahnă, director interimar al ONVV.

Parteneriatul stabilit între Vinul Moldovei și ASI este o inițiativă demarată de ONVV și proiectele de asistență finanțate de USAID Moldova, începând cu 2022. „Colaborarea cu ASI este o activitate centrală a programului de marketing și promovare al Wine of Moldova, susținut strategic pentru a crește notorietatea vinurilor noastre, dar și pentru a deschide noi oportunități de afacere exportatorilor noștri. Totodată, evenimentele ASI oferă o oportunitate unică de a intra în legătură cu somelieri și cunoscători de vin din întreaga lume, favorizând schimbul de cunoștințe, expertiză și experiență”, a relevat Diana Lazăr, directoarea industriei vitivinicole și a turismului a Proiectului USAID pentru Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova.

Urmare a participării Vinului Moldovei la evenimentul din Helsinki, au fost stabilite noi oportunități de promovare a vinurilor pe piețele scandinave, inclusiv pentru rețeaua HORECA și pentru promovarea oenoturismului, care urmează a fi organizate pe parcursul următoarei perioade în colaborare cu Ambasada Republicii Moldovei în Regatul Suediei și în Islanda, Norvegia și Finlanda.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău