”Vinil”, un nou volum semnat de Igor Guzun

  • 10 Decembrie 2015 15:43
”Vinil”, un nou volum semnat de Igor Guzun

”Vinil” este titlul unui nou volum semnat de jurnalistul și profesorul universitar Igor Guzun și lansat aseară la Biblioteca Municipală ”Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Chișinău.

Cartea adună o serie de texte scurte despre realitățile din Republica Moldova, personalități basarabene,  despre copilăria generațiilor de altădată ”pierdută irecuperabil”.

”Moldova singura țară în care Lucian Blaga este și poet și liceu-martir la Tiraspol.” 

”Aici, când vii acasă de la muncă sau de la studii de peste hotare, nu te întreabă nimeni: ”Cât stai?”, dar toți te întreabă: ”Când te duci?”

”Moldova, aici nici în biserică lumea nu se roagă atât cât se roagă în microbuze”

”Chișinău. Aici Eminescu se întâlnește cu Veronica Micle. ”

Sunt fragmente din cele peste 120 de texte incluse în volumul ”Vinil”, volum care descrie perfect copilăria Galinei, una dintre participantele la lansarea volumui, pe care am găsit-o citind.

”Este foarte bine că a apărut o carte în care nu apare mizeria de toate zilele din Republica Moldova. Este o carte a tinereții mele. Eu răsfoiesc si citesc istorioarele. Una dintre ele : ”prima gumă de mestecat a fost cleiul de pe ramura copacului”. Este extraordinar. Mai sunt încă multe de toate. Îmi plac la nebunie”.

Istoriile sunt despre realitățile din Republica Moldova, pe alocuri tragice, uneori paradoxale,  relatate pe alocuri cu mult umor, este de părere  directorul Bibliotecii ”Bogdan Petriceicu Hasdeu”, Mariana Harjevschi.

Vorbește cu mult haz, cu mult umor. Având chiar și o fiică adolescentă, autorul foarte des face o legătură subtilă cu toate gadgeturile care îl înconjoară, ipad-urile. Ce am observat, personal, ca bibliotecar în această carte, că autorul este foarte aproape de bibliotecă”, a declarat directorul Bibliotecii ”Bogdan Petriceicu Hasdeu”, Mariana Harjevschi.

Cartea abundă în subiecte pe teme sociale, potrivit doctorului conferențiar și criticul literar, Victoria Fonari.

”Apare problema profesorilor, puțin remunerați, lipse de cretă. Problema migrației. Este oximoronic vorbind o carte despre iubirea de țară dar totodată plecarea de aici ”

Titlul ”Vinil” are două semnificații după cum ne-a mărturisit autorul Igor Guzun care a descris și una dintre istorioarele despre Republica Moldova.

”Este Vinil pentru că până la senil, sper eu este mai mult. Cealaltă explicație, poate mai serioasă, este că fenomenul acesta al discurilor de vinil, este unul al generației noastre și pe care poate generațiile mai tinere nu-l înțeleg. Noi ținem minte cum sună muzica de acolo. Ne amintim cu bucurie chiar dacă trăim într-o eră digitalizată”. Există în carte o istorie despre țara noastră. Atunci când privim pe harta lumii descoperim că Italia are forma unei cizme și de aceea i se mai spune țara-cizmă. Când privim mai atent harta Moldovei putem constata că seamănă cu o gheată, de aceea îi și spunem ”ghiata țară”, a declarat Igor Guzun. 

În valoare de 100 de lei, volumul Vinil poate fi cumpărat pe internet și în librăriile din capitală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău