Vinificația R. Moldova asigură 3% din PIB și 8% din exporturi

  • 04 Octombrie 2023 15:12
Vinificația R. Moldova asigură 3% din PIB și 8% din exporturi

Vinificația asigură 3% din PIB și 8% din exporturile Republicii Moldova. După cum transmite "INFOTAG", asemenea date au fost difuzate, marți, de Oficiul Viei și Vinului, în ajunul sărbătorii naționale "Ziua Vinului" din 7-8 octombrie.

În documentul citat se precizează că Moldova are cea mai mare densitate de vii pe cap de locuitor în raport cu suprafața totală a terenului agricol. Moldova este cunoscută pentru cele mai lungi galerii subterane din lume.

În 2005, "Colecția de Aur" de la Mileștii Mici a fost înregistrată în Cartea Recordurilor Guinness drept cea mai mare colecție de vinuri din lume, numărând aproximativ 1,5 milioane de sticle. Cricova are cea mai mare cramă subterană din lume, cu o lungime totală de 120 km, în care este depozitată colecția națională de vinuri.

Printre alte realizări, oficiul menționează 6 mii de medalii pe care vinurile moldovenești le-au cucerit în ultimele decenii la competiții internaționale. Jumătate dintre ele sunt de aur.

În 2022, Moldova a câștigat titlul de "Cel mai bun vin roșu" din lume. Premiul a fost decernat la Concours Mondial de Bruxelles.

Potrivit Oficiului Viei și Vinului, Moldova este al 14-lea cel mai mare exportator de vin din lume. Majoritatea vinurilor produse sunt destinate exportului. Vinul moldovenesc este exportat în 75 de țări din întreaga lume.

În Republica Moldova, fiecare al patrulea cetățean activ (150 de mii de persoane) este implicat direct sau indirect în industria vinului.

Ziua Vinului este organizată de Oficiul Viei și Vinului, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Culturii, cu sprijinul unui partener strategic - USAID Moldova, în cadrul proiectului "Competitivitate și durabilitate a zonelor rurale din Moldova".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău