Vinicultorii din Republica Moldova speră să vândă strugurii de seră la un „preț bun”

  • 30 Iunie 2022 12:52
Vinicultorii din Republica Moldova speră să vândă strugurii de seră la un „preț bun”

Anul acesta vom spune „Poamă nouă în gură veche” cu cel puțin una, dacă nu două săptămâni mai devreme decât anul trecut. Strugurii din sere, dar și cei cultivați în sol deschis, se coc mai devreme datorită vremii calde și uscate. Calendaristic, aceasta înseamnă că, dacă arșița continuă pentru încă câteva săptămâni, primii struguri locali de seră pot apărea în vânzare deja la jumătatea lunii iulie, transmite IPN.

De obicei, primele loturi de produse sunt vândute pe piața internă la cel mai mare preț. Anul trecut, prețurile angro la strugurii de masă din sere în prima lună a sezonului de vânzări  s-au ținut la nivel de 50-70 lei/kg (2,67-3,74 dolari/kg). Apoi, după saturarea inițială a unui cerc restrâns de consumatori amatori ai strugurilor timpurii, prețurile pe piața internă se reduc brusc.

Cealaltă cantitate, între aproximativ o jumătate până și o treime din recolta de struguri de seră este de obicei exportată în Polonia, la un preț de 25-40% sub nivelul de pornire.

În 2022, cultivatorii țintesc un preț de pornire „nu mai mic decât cel de anul trecut”. Pe piața engros s-au stabilit prețuri majorate pentru produsele din prima colecție și „dacă castraveții și roșiile obișnuite de la la sfârșitul primei luni de vară se vând consumatorului final cu 25-50 lei/kg, nu trebuie să ne mire că prețul celor mai proaspeți struguri de masă direct de la un producător local va urca la 70 - 80 de lei/kg (3,65-4 USD, 16/kg11).”

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău