Vineri intră în vigoare noile prevederi referitoare la CSM

  • 30 Ianuarie 2020 18:57
Vineri intră în vigoare noile prevederi referitoare la CSM

Decretul de promulgare și legea pentru modificarea unor acte legislative, care stabilește majorarea numărului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) vor fi publicate vineri, 31 ianuarie, în Monitorul Oficial. Tot mâine, documentele vor intra în vigoare, informează MOLDPRES.

Potrivit noilor modificări ale legislației, CSM va fi suplinit cu doi membri de drept titulari din rândul profesorilor, care vor fi aleși de către Comisia parlamentară juridică, precum și cu un membru din rândul judecătorilor, acesta urmând să fie ales de către Adunarea generală a judecătorilor.

Astfel, numărul membrilor CSM va fi extins de la 12 la 15. Suplinirea se impune în vederea excluderii incidentelor sau blocajelor în activitate, în special, la întrunirea cvorumului.

Cinci membri ai CSM din rândul profesorilor de drept titulari sunt numiți de Parlament, cu votul majorității deputaților aleși, în baza propunerilor Comisiei juridice, pentru numiri și imunități, în urma unui concurs public.

De asemenea, documentul care va întra în vigoare la 31 ianuarie, prevede o nouă modalitate de selectare a membrilor CSM de către Adunarea generală a judecătorilor din rândul judecătorilor. Astfel, 4 membri urmează a fi selectați din rândul judecătorilor care activează la nivelul de prima instanță, 2 membri - din rândul judecătorilor care activează la nivelul instanței de apel și 1 membru - din rândul judecătorilor Curții Supreme de Justiție.

Totodată, în cazul în care survine interimatul funcției de președinte al CSM, acesta va fi asigurat de către decanul de vârstă din rândul membrilor judecători.

O altă modificare reglementează condițiile pe care candidatul trebuie să le întrunească pentru a putea fi ales ca membru al CSM din rândul judecătorilor. Magistrații trebuie să aibă o vechime în funcția de judecător de cel puțin 3 ani efectiv lucrați, la ultima evaluare trebuie să fi obținut calificativul ”foarte bine” și să nu fi fost sancționat disciplinar în ultimii 3 ani. De asemenea, candidații urmează să prezinte pe lângă CV și scrisoarea de motivare, proiectul privind principalele obiective pe care le vor urmări în cazul alegerii în calitate de membru al CSM.

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului va organiza, în modul stabilit de legislație, concursul pentru selectarea membrilor în CSM din rândul profesorilor de drept titulari pentru un mandat de 4 ani. Tot în același termen CSM va anunța data ședinței Adunării generale a judecătorilor pentru alegerea membrului din rândul judecătorilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău