Vine iarna în România: ANM a transmis avertizări de ninsori, lapoviță și vânt puternic, va fi afectată jumătate de țară

  • 17 Noiembrie 2023 12:07
Vine iarna în România: ANM a transmis avertizări de ninsori, lapoviță și vânt puternic, va fi afectată jumătate de țară

Administrația Națională de Meteorologie din România a emis o serie de coduri galbene și portocalii, avertizând că începând de vineri seară, din sud-vest apar ninsorile, dar și viscolul în zonele montane. Începând de sâmbătă și până duminică, vântul puternic și precipitațiile (ploi, lapoviță și ninsori) se vor întinde în aproximativ jumătate de țară, scrie hotnews.ro.

Cod galben de intensificări ale vântului, ninsori însemnate cantitativ și viscol la munte

În zona Munților Banatului și în vestul Carpaților Meridionali va ninge local însemnat cantitativ (15...20 l/mp) și se va depune strat de zăpadă, iar mai ales în zona înaltă vor fi viteze de peste 60...70 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate scăzută. Avertizarea este valabilă de vineri, ora 20:00 până sâmbătă, ora 08:00.

În județele Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, vântul va avea intensificări cu viteze de 55...60 km/h.

Vor fi ninsori și în restul zonei montane, iar în dimineața zilei de sâmbătă (18 noiembrie) în estul Transilvaniei și în nordul Moldovei vor fi predominant ninsori.

Cod galben de cantități însemnate de precipitații, ninsori și intensificări ale vântului

Avertizarea este valabilă de sâmbătă, ora 08:00 până duminică, ora 10:00. În jumătatea estică a teritoriului și la munte vor fi precipitații însemnate cantitativ, local de 25...35 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.

Acestea vor fi sub formă de ninsoare la munte și predominant ninsori în cea mai mare parte a Moldovei și în sud-estul Transilvaniei unde se va depune strat de zăpadă, local consistent.

În Dobrogea și în Muntenia vor fi ploi și trecător, în noaptea de sâmbătă spre duminică (18/19 noiembrie), pe arii restrânse lapoviță și ninsoare. Vântul va prezenta intensificări în sud-vestul, estul și sud-estul teritoriului cu viteze de 55...65 km/h.

În Subcarpații Moldovei și de Curbură, precum și la munte, temporar va fi viscol, iar rafalele vor depăși 60...80 km/h.

Pe parcursul zilei de duminică vântul va continua să aibă intensificări în sud-estul țării și la munte.

Cod portocaliu de intensificări susținute ale vântului, viscol, vizibilitate redusă sub 50 m

În intervalul menționat local în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale de 80...110 km/h, va ninge și va fi viscol iar vizibilitatea va scădea sub 50 m. Avertizarea este valabilă de sâmbătă, ora 14:00 până duminică, ora 10:00.

Cod portocaliu de intensificări susținute ale vântului

În sudul Moldovei, estul Munteniei și în Dobrogea vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale în general de 85...90 km/h, iar în bazinul vestic al Mării Negre, de peste 100 km/h. Avertizarea este valabilă de sâmbătă, ora 18:00 până duminică, ora 10:00.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:6,17 m/s
Fri
29
Sat
27
Sun
26
Mon
23
Tue
26
Arhivă Radio Chișinău