VINE CRIZA! Cădere a Bursei de la New York

  • 25 August 2015 08:26
VINE CRIZA! Cădere a Bursei de la New York

Indicii americani au înregistrat scăderi de 3-4%, accentuând picajul de la finele săptămânii trecute. "Economia mondială intră într-o nouă criză", spune investitorul elvețian Marc Faber, citat de Capital.ro.

Bursele din Asia și America își predau o ștafeta în scăderi în ceea ce ar putea fi anticiparea unui nou val al crizei economice începută în anul 2007. Indicii principali de la New York au scăzut și ieri puternic față de referințele de vineri când s-a consemnat, de asemenea, o ședință cu un declin comparabil, cel mai puternic din anul 2011 încoace. Este impulsul negativ care s-a transmis și pe piața asiatică unde noaptea trecută indicele Nikkei 225 al Bursei de la Tokyo a căzut cu 4,61%, cel de la Hong Kong cu 5,17%, iar cel al Bursei de la Shanghai cu 8,49%, conform terminalului Bloomberg.

Amplitudinea scăderilor asiatice părea a transmite faptul că nu este vorba numai de o ajustare a scăderilor în raport cu ultima ședință a americanilor, ci că tendința de depreciere ar putea continua. Și a continuat cu putere! Indicele S&P500 a scăzut cu 3,94%, până la nivelul de 1.893,21 puncte potrivit portalului Yahoo Finance.

"Piețele în sânge", titrează Reuters, amintind că tot astăzi prețul petrolului de tip West Texas a spart nivelul psihologic de 40 dolari pe baril, iar țițeiul brent a coborât pentru sub reperul de 45 dolari pe baril pentru prima dată din anul 2009 încoace. Sunt semnalele de alarmă trase peste tot în lume de piețele bursiere. Indicii europeni s-au tranzacționat, de asemenea, cu 4-5% sub nivelurile de referință în cea mai mare parte a zilei. "Este o panică antrenată de știrile macro din China", explică Didier Duret, chief investment officer at ABN Amro.

De șase ani investitorii nu au mai fost așa speriați


Cât de mare este frica în piețe? Uriașă ne răspunde așa-numitul "indice al fricii" VIX care măsoară volatilitatea Bursei americane în funcție de cotarea din piața opțiunilor. Acesta a depășit nivelul de 50 de puncte ieri pentru prima dată de la criza care a condus la căderea băncii americane de investiții Lehman Brothers, iar la miezul nopții se stabilizase la reperul de 40 de puncte, ceea ce reprezintă însă un avans de 45% față de nivelurile de vineri. Este cea mai mare oscilație a indicelui VIX consemnată vreodată. "Volatilitatea vlatilității n-a fost nicicând mai ridicată", punctează Zero Hedge. Portalul financiar mai atenționează asupra oscilației de 4.500 de puncte a indicelui Dow Jones Average Industrial într-o singură zi: "Nu este normal!" Este un tablou de pesimism în care ea mai mare bancă a Germaniei, deutsche Bank înșiră zece motive pentru care piața ar trebui să coboare și în lunile următoare.

Mai este loc de scădere


Cât de jos se pot duce acțiunile? "Mult mai jos", răspunde Mohamed El-Erian, consultant-șef pe probleme economice la grupul Allianz, într-o intervenție pentru CNBC. Doar așa acțiunile pot găsi cumpărători noi, își explică proiecția fostul șef executiv al PIMCO, firma care administra fondurile cu cele mai mari expuneri pe piețele de obligațiuni din lume. Prețurile scad după ce "se umflaseră dincolo de valorile de evaluare fundamentală în urma intervenției băncilor centrale", mai spune El-Erian. Explicația sa pentru actualul picaj: pe termen scurt, faptul că băncile centrale nu au putut interveni pentru a scurtcircuita contagiunea crizei asiatice, iar pe termen lung este absența creșterii economice la nivel mondial.

Poate pica bursa americană cu 20% așa cum sună unele proiecții?, a fost întrebat la Bloomberg TV Russ Kosterich, chief investment officer la BlackRock, compania cu cele mai mari fonduri în administrare din lume. Este posibil - răspunde el - însă aceasta înseamnă ca investitorii chiar să considere că probleme Chinei sunt suficient de mari pentru a trage întreaga economie globală în recesiune.

Atenție la nivelul de 15.550 pe Dow Jones!

Scenariul de bază este doar pentru o corecție de trei luni a Bursei americane pentru Martin Armstrong, unul dintre cei mai buni analiști din lume în ceea ce privește ciclurile de sentiment. Totuși el este atent la nivelul de 15.550 puncte pe indicele Dow Jones, cu numai 2% sub nivelul închiderii de ieri de 15.871,35 puncte. Dacă acesta ar fi spart, atunci ar însemna că trendul de scădere ar putea fi mai amplu decât se așteaptă el, mai menționează articolul de pe portalul Armstrong Economics.

Sfârșitul lumii așa cum o știm

Viziunile moderate despre amplitudinea scăderilor sunt secondate de mesaje mai radicale. Ray Dalio, cel care la Bridgewater Associates are în administrare peste 120 miliarde dolari, a declarat pentru Financial Times că asistăm la sfârșitul marelui superciclu de expansiune a datoriilor care a favorizat aprecierea activelor de risc în ultimele zeci de ani. Este motivul pentru care el nici nu se mai gândește la ridicarea de dobândă, ci chiar la o nouă etapă, cea de-a patra de relaxare monetară din partea băncii centrale a SUA.

Clar negativ este Marc Faber, investitorul elvețian rezident în Thailanda. "Nu cred că economia globală se însănătoșește. Cred că economia se îndreaptă către criză încă o dată", a declarat acesta într-un interviu de peste jumătate de oră pentru portalul Peak Prosperity. Argumentul său: spargerea balonului creditului și șocul din China. În ceea ce privește prima putere asiatică, Faber este foarte clar: vânzările de mașini, de obiecte de lux nu numai că au încetinit; s-au lovit de un zid de cărămidă. După recordul mondial atins de China, a cărei economii a crescut cu 50% în ultimii cinci ani, este normal să vină și reculul. "Înainte de orice balon speculativ, avem o expansiune uriașă a creditului", amintește Faber de anii 1997-2000 și 2003-2007. De data aceasta nu este diferit și vom avea o criză de proporții epice, a mai spus Faber, al cărui newsletter Gloom, Boom & Doom Report a devenit foarte popular după ce a anticipat șocul financiar care a condus la căderea băncii americane de investiții Lehman Brothers în anul 2008.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina credinței
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,03 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău